Κυβερνητικό «σπριντ» για πληρωμή 13ης σύνταξης, συντάξεων και επιδομάτων
Πηγή: (AP Photo/Petros Giannakouris)

Σε «μπαράζ» πληρωμών επιδίδεται η κυβέρνηση μερικές ημέρες πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου, με την Έφη Αχτσιόγλου να ανακοινώνει πως η 13η σύνταξη θα πιστωθεί σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τις συνάξεις Ιουνίου να καταβάλλονται νωρίτερα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως τα χρήματα της 13ης σύνταξης θα μπουν σήμερα στους λογαριασμούς και πως οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ATM μερικές ώρες αργότερα.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει, παράλληλα, και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, με βάση τη μηνιαία κύρια σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, πως εάν το ίδιο πρόσωπο δικαιούνται περισσότερες από μια κύριες συντάξεις, τότε το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Συντάξεις

Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ πως οι συντάξεις του Ιουνίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τους λοιπούς συναφείς φορείς στο Δημόσιο, νωρίτερα -συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση ελήφθη για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων.

Η καταβολή των συντάξεων για όσους προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πληρωθούν επίσης την 28 Μαΐου 2019.

Μειώνεται ο ΦΠΑ, πληρώνονται τα επιδόματα

Από Δευτέρα μειώνεται και ο ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης, όπου αναμένεται να προκληθεί αλαλούμ.

Μερικές ημέρες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και την Παρασκευή 24 Μαΐου θα πιστωθούν τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και παιδιών.

«Βροχή» τροπολογιών

Χτες υπήρξε και μια μίνι… βροχή τροπολογιών στη Βουλή, με την κυβέρνηση να προχωρά -μεταξύ άλλων- στον επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και σε βελτιώσεις των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού.

Οι συγκεκριμένες τροπολογίες που καταθέτει η κυβέρνηση αφορούν:

• Του υπουργείου Υγείας για αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Τροπολογία για τον επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ.
Δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την η οποία προβλέπεται η αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των γιατρών.
• Τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.
• Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παροχή επιδόματος ύψους 120 ευρώ στους υπαλλήλους φρούρησης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης. 
Τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών.
• Τροπολογία για την κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξαδρος Σ. Ωνάσης» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, με διαγραφή προστίμων.
Τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας με ρυθμίσεις για τουριστικά πλοία, ενώ συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Επίσης τροπολογία κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία ορίζεται ενιαία ελεγκτική αποζημίωση για τα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ελέγχου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) διευρύνοντας έτσι τους δικαιούχους ελεγκτικής αποζημίωση ύψους 50 ευρώ ανά ημέρα ελέγχου και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως. Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των πανεπιστημίων και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/12/2016.

Διαβάστε επίσης