ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Η μάχη της πλατείας και ο στόχος των αναποφάσιστων

Ευρωεκλογές 2019: Η μάχη της πλατείας και ο στόχος των αναποφάσιστων

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών έχουν μπει για τα καλά οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με τα διλήμματα της κάλπης να παρουσιάζονται έντονα μπροστά τους ψηφοφόρους. Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το ΚΙΝΑΛ με τη Φώφη Γεννηματά να καλεί σε αλλαγή πολιτικής απευθυνόμενη προς τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.

Ειδικά στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο πολιτικό σημείο αφού από την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος θα φανεί αν μπορεί η όχι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα. Πάντως, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύουν απ’ ευθείας στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και για αυτό στέλνει ο καθένας το δικό του μήνυμα. Παράλληλα, στοχεύουν κατευθείαν στους αναποφάσιστους που ακόμη σύμφωνα με τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων παραμένουν σε υψηλό ποσοστό ενώ και οι νέοι ψηφοφόροι πιέζονται αρκετά και από τους δύο.

Τα διλήμματα που βάζει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, έχοντας ανεβάσει τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης, συνεχίζει να κλιμακώνει την επίθεσή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βάζει το δίλημμα στους ψηφοφόρους σε ό,τι αφορά τη 13η σύνταξη λέγοντας πολύ απλά ότι αν εκλεγεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν οι παροχές ενώ αν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι παροχές θα κοπούν και θα κινδυνεύσει το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο των πολιτικών του αντιπάλων, σχολιάζοντας ότι «προσπάθησαν να το κρύψουν πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις». Σχολίασε, επίσης, ότι τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, «με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους». «Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα του», είπε, μιλώντας για εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, εφταήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων. Κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι, παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση είχε πάντα ως έγνοια της να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε σε αυτή την κατεύθυνση, μιλώντας για τις παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και αντίθετα, την καταβολή μόνιμης 13ης σύνταξης, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, την αύξηση των θέσεων εργασίας κ.α.

Στον αντίποδα αυτών όλων που υποστήριξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Περιστέρι, έδειξε καθαρά το μήνυμα που θέλει να στείλουν οι πολίτες την ημέρα των εκλογών. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο επιτακτικό θα είναι το αίτημά του για βουλευτικές εκλογές από την πρώτη ώρα κιόλας με το που θα ανοίξουν οι κάλπες.

Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή τώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους γαλάζιους ψηφοφόρους ζήτησε πολιτική αλλαγή και αποδόμησε τις παροχές του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας αντίδωρο τη 13η σύνταξη: «η μιζέρια δεν αλλάζει με επιδόματα της τελευταίες στιγμής».

«Η ψήφος - και ειδικά των συνταξιούχων - δεν εξαγοράζεται με κουτσουρεμένα αντίδωρα. Το δικό μου σχέδιο οδηγεί σε περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Για μια Ελλάδα με λιγότερους φόρους. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια που αποτρέπουν τις επενδύσεις. Βγάζουμε κόκκινη κάρτα στη γραφειοκρατία», συμπλήρωσε τονίζοντας την ανάγκη για «αληθινή κοινωνική πολιτική».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ προσβλέπει σε μεγάλη εκλογική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζει πολύ καλά όσο εξίσου καλά γνωρίζει και ο πρωθυπουργός ότι το μήνυμα ανάλογα με το εύρος της διαφοράς θα είναι ή όχι ηχηρό για την επόμενη ημέρα. Για αυτό και κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν Ν.Δ: «Σας καλώ σε εγρήγορση μέχρι την Κυριακή. Το μήνυμά μας πρέπει να φτάσει παντού. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Τώρα είναι η ώρα. Ένα καθαρό αποτέλεσμα θα φέρει και καθαρή λύση. Το Περιστέρι έδειξε το δρόμο. Η αλλαγή θα έρθει μόνο με ψήφο στη ΝΔ. Η νίκη μας δεν θα είναι νίκη της ΝΔ αλλά όλων των Ελλήνων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Φώφη: Εμείς είμαστε το προοδευτικό ρεύμα

Την απάντηση στην πίεση που δέχεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσε από την πλατεία Κοτζιά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία το βράδυ των εκλογών της Κυριακής θα δείξει και την επόμενη ημέρα στο κίνημα.

«Είμαστε το προοδευτικό ρεύμα απέναντι στις δύο όψεις της συντήρησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία» είπε . «Δώστε μας τώρα τη δύναμη να κάνουμε την ανατροπή στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν » ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι για την Ελλάδα νοιαζόμαστε εμείς . «Νοιάστηκε το ΠΑΣΟΚ, σήμερα νοιάζεται το Κίνημα Αλλαγής. Η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα. Να επιστρέψει η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία, ελπίδα. Χρειάζεται γι' αυτό πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Σπάστε με την ψήφο σας τα οδοφράγματα που κλείνουν το δρόμο. Σπάστε τα εμπόδια που βάζουν και οι δυο με συντηρητικές πολιτικές. Ανοίξτε το δρόμο της προοδευτικής αλλαγής», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. « Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ. Μια λύση υπάρχει για αυτούς που θέλουν να τελειώσουν με τον κ Τσίπρα. Κίνημα Αλλαγής τώρα», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ