ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 2019: Μεγάλη επικράτηση της ΝΔ σε όλη τη χώρα

Εκλογές 2019: Μεγάλη επικράτηση της ΝΔ σε όλη τη χώρα
AP PHOTO & EUROKINISSI

Με μεγάλους νικητές τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής και τους Κώστα Μπακογιάννη, Κωνσταντίνο Ζέρβα και Γιάννη Μώραλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με βάση τα αποτελέσματα τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους Δήμους, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μια σημαντική νίκη η οποία, αν συνδυαστεί με την ευρεία επικράτηση που είχε στις ευρωεκλογές, καταγράφει για την Πειραιώς τεράστια δυναμική ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς μόνο στην Κρήτη έχασε ο υποψήφιος που στήριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ στο Βόρειο Αιγαίο εξελέγη υποψήφιος που προέρχεται από το «γαλάζιο» χώρο αλλά δεν είχε τη στήριξη του κόμματος.

Σημαντικότερη εξ αυτών η Περιφέρεια Αττική όπου ο κ. Πατούλης κέρδισε κατά κράτος την νυν Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Σημαντικές, επίσης και οι νίκες του κ. Φαρμάκη έναντι του κ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής αλλά και η επικράτηση της Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έναντι του Θ. Γαλιατσάτου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Τσίπρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις εθνικές εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο Σύνταγμα προκειμένου να συγχαρεί τόσο τη Ρένα Δούρου όσο και το Νάσο Ηλιόπουλο.

«Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει σημασία να ξέρεις και να χάνεις, αλλά να σηκώνεσαι όρθιος και να παλεύεις».

«Οι υποψήφιοί μας έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού, υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπειας. Στην πολιτική, έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις και να χάνεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και έστειλε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους νικητές των εκλογών.

«Τώρα θα πρέπει να αγωνιστούν για να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τις πόλεις και τις περιφέρειες. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι γνωστές, οι πολιτικές αντιθέσεις είναι γνωστές, όμως πιστεύω ότι θα δοθεί μια δυνατότητα όπου υπάρχει κοινός στόχος να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις για το καλό των πολιτών».

«Εμείς τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε την μητέρα των μαχών τις εθνικές εκλογές», είπε ολοκληρώνοντας.

Μητσοτάκης: Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, πάντως, έκανε δηλώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για εμάς δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως εφόσον οι Έλληνες πολίτες εμπιστευτούν το κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ θα σταθεί δίπλα τους.

«Μοναδικό κριτήριο, μοναδικός στόχος είναι η ζωή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να γίνει καλύτερη για όλους. Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει επιτέλους οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε και δυστυχώς ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη».

«Το αποτέλεσμα των ευερωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε πέντε εβδομάδες έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και θα πάρουμε την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας, είπε και πρόσθεσε: «Θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο πολιτισμένο αγώνα με αλήθειες, σχέδιο, επιχειρήματα και θα γυρίσω όλη την Ελλάδα. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τεράστια η αποχή σε όλη τη χώρα

Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν τα ποσοστά της αποχής σε όλη τη χώρα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή μόλις που ξεπέρασε το 40% με το ποσοστό των λευκών να ανέρχεται σε 8,26%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ