ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ιστορική επικράτηση της ΝΔ – Αυτοί «σάρωσαν» σε δήμους και περιφέρειες

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ιστορική επικράτηση της ΝΔ – Αυτοί «σάρωσαν» σε δήμους και περιφέρειες
EUROKINISSI

Ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξαν τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Σάρωσαν» Γιώργος Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, Κώστας Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιάννης Μώραλης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Η Κουμουνδούρου ήταν η μεγάλη χαμένη στη «μάχη» των 13 περιφερειών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας που «ανήκουν» πλέον σε «γαλάζιους» υποψηφίους, αλλά και αρκετούς δήμους όπως Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού κ.α.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία καταγράφει συντριπτική επικράτηση εκλέγοντας τους υποψηφίους της σε 11 από τις 13 περιφέρειες, με την Πειραιώς να αποκτά τεράστια δυναμική, ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς μόνο στην Κρήτη, όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης κυριάρχησε άνετα από την πρώτη Κυριακή, έχασε ο υποψήφιος που στήριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο εξελέγη υποψήφιος που προέρχεται από το «γαλάζιο» χώρο αλλά δεν είχε τη στήριξη του κόμματος.

Σημαντικότερη εξ αυτών η Περιφέρεια Αττικής, όπου ο κ. Πατούλης κέρδισε κατά κράτος τη νυν Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Σημαντικές, επίσης και οι νίκες του κ. Φαρμάκη έναντι του κ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής αλλά και η επικράτηση της Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έναντι του Θ. Γαλιατσάτου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας επικράτησε του Πέτρου Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέχθηκε στο δεύτερο γύρο.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Αυτοί είναι οι νέοι περιφερειάρχες

Μόλις 5 από τους 67 δήμους της Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στους 36 δήμους του Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς από τους 8 δήμους που έλεγχε μετά τις αυτοδιοικητικές του 2014 κατάφερε να κρατήσει τους 2 (Βύρωνα, Χαλάνδρι) και να χάσει τους 6 (Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Αιγάλεω).

Ειδικότερα:

Στους 6 δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει κανέναν δήμαρχο, χάνοντας το Αιγάλεω που περνά στον υποψήφιο της ΝΔ Ιωάννη Γκίκα. Επίσης από τους 12 δήμους του Βορείου Τομέα κερδίζει μόλις τον ένα με τον κ. Σίμο Ρούσο να ανανεώνει τη θητεία του στο Χαλάνδρι. Χάνει όμως την Αγία Παρασκευή καθώς ο Γιάννης Σταθόπουλος παραδίδει στο γαλάζιο υποψήφιο Βασίλη Ζορμπά, ενώ και στη Νέα Ιωνία ο «εκλεκτός» της Κουμουνδούρου Ηλίας Γκότσης έμεινε εκτός β γύρου.

Εκτός από τους 8 δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνώ, με την απώλεια των δήμων Ζωγράφου και Ν. Φιλαδέλφειας η Κουμουνδούρου μένει εκτός χάρτη και στους 8 δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Επίσης, το κυβερνητικό κόμμα παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στους 5 δήμους της Δυτικής Αττικής. Από τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ο δήμος Σαρωνίδας με την εκλογή του κ. Πέτρου Φιλίππου.

Από την άλλη πλευρά ευρύτατη είναι η επικράτηση της ΝΔ στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).

Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει τουλάχιστον 10 δημάρχους σε Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Θέρμη, Νεάπολη – Συκεών, Παλλήνη, Νέα Σμύρνη κ.α.

Απώλειες τέλος και για το ΚΚΕ, με τον Κώστα Πελετίδη να επανεκλέγεται στην Πάτρα, ωστόσο ο Περισσός να χάνει την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή και την Ικαρία.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Αυτοί είναι οι νέοι δήμαρχοι των μεγαλύτερων δήμων της Αττικής

Αξιοσημείωτο είναι οι ανατροπές στους δυο μεγάλους δήμους της χώρας, με τον Κώστα Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα να κυριαρχεί στον β' γύρο έναντι του Νάσου Ηλιόπουλου με διαφορά 30,50% (65,25% έναντι 34,75%) και τον Κώστα Ζέρβα στη συμπρωτεούσα να κυριαρχεί έναντι του Νίκου Ταχιάου με διαφορά 33,58% (66,79% έναντι 33,21%), ενώ στον α' γύρο προηγείτο ο κ. Ταχιάος (22,40%) έναντι του κ. Ζέρβα (14,93%).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες μεγάλες πόλεις, σε Πάτρα, Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης επανεξελέγησαν οι νυν δήμαρχοι. Σε Βόλο και Περιστέρι οι νυν δήμαρχοι επανεξελέγησαν από τον α' γύρο. Aλλαγές σημειώνονται, επίσης, στους Δήμους Ρόδου και Ιωαννιτών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από την πρώτη Κυριακή

Στις περιφερειακές εκλογές, από την 1η Κυριακή εξελέγησαν οι περιφερειάρχες: Γιώργος Κασαπίδης (52,13%) στη Δυτική Μακεδονία, Αλέξανδρος Καχριμάνης (57,10%) στην Ήπειρο, Κώστας Αγοραστός (55,75%) στη Θεσσαλία, Απόστολος Τζιτζικώστας (62,03%) στην Κεντρική Μακεδονία, Σταύρος Αρναουτάκης (60,78%) στην Κρήτη, Γιώργος Χατζημάρκος (53,61%) στο Νότιο Αιγαίο.

Από τους έξι περιφερειάρχες, οι πέντε είναι σε αυτήν τη θέση από το 2014: Αλ. Καχριμάνης, Κ. Αγοραστός, Απ. Τζιτζικώστας, Στ. Αρναουτάκης, Γ. Χατζημάρκος.

Η χαμηλότερη και η υψηλότερη διαφορά

Σε ό,τι αφορά τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν χθες, μάχη στήθος με στήθος έδωσε ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο οποίος κυριάρχησε επί του Χριστόδουλου Τοψίδη με διαφορά μόλις 1,64% (50,82% έναντι 49,18%).

Ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική σημείωσε τη μεγαλύτερη διαφορά έναντι της Ρένας Δούρου με 31,58% (65,79% έναντι 34,21%).

Στις υπόλοιπες περιφέρειες

Η τέως ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα κυριάρχησε έναντι του νυν περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, με διαφορά 20,24% (60,12% έναντι 39,88%).

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα κυριάρχησε έναντι του νυν περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα, με διαφορά 13,08% (56,54% έναντι 43,46%).

Ο Κώστας Μουτζούρης στο Βόρειο Αιγαίο κυριάρχησε έναντι της νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, με διαφορά 10,8% (55,40% έναντι 44,60%).

Ο Παναγιώτης Νίκας στην Πελοπόννησο νίκησε τον νυν περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, με διαφορά 7,18% (53,59% έναντι 46,41%). Την πρώτη Κυριακή, οι δύο σημείωσαν ελάχιστοι δαφορά σε ψήφους με τον κ. Τατούλη να προηγείται του κ. Νίκα με διαφορά μόλις 0,49% (34,09% ο Π. Τατούλης έναντι 33,60% ο Π. Νίκας).

Ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα κυριάρχησε έναντι του Απόστολου Γκλέτσου με διαφορά 4,84% (52,42% έναντι 47,58%).

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στην Πάτρα, μετά την πρώτη επιτυχημένη θητεία του, ο «κόκκινος» Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) επανεξελέγη με διαφορά 41,82% (70,91% έναντι 29,09% του Γρηγόρη Αλεξόπουλου).

Στο Ηράκλειο, επανεξελέγη, επίσης, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, (52,41%) έναντι του παλαιού δημάρχου Γιάννη Κουράκη (47,59%).

Στον Πειραιά, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, (57,81%) έναντι του Νίκου Βλαχάκου (42,19%).

Στη Λάρισα, επίσης, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, (57,43%) έναντι της Ρένας Καραλαριώτου (42,57%).

Στο Βόλο και το Περιστέρι, οι νυν δήμαρχοι, Αχιλλέας Μπέος (57,59%) και Ανδρέας Παχατουρίδης (74,18%), είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Στη Ρόδο, ο δήμος «αλλάζει χέρια», με τον Αντώνη Καμπουράκη (53,04%) να κυριαρχεί επί του νυν δημάρχου, Φώτη Χατζηδιάκου, (46,96%).

Στα Ιωάννινα, επίσης, ο δήμος «άλλαξε χέρια» με τον Μωϋσή Ελισάφ (50,33%) να κυριαρχεί έναντι του νυν δημάρχου, Θωμά Μπέγκα (49,67%) με μικρή διαφορά μόλις 0,66%.

Μεγάλη νικήτρια και η… αποχή

Παράλληλα, η υψηλή αποχή -η υψηλότερη των μεταπολιτευτικών χρόνων- ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών. Κάτι αντίστοιχο είχε σημειωθεί και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε είχαμε μιλήσει και πάλι για την υψηλότερη αποχή από την εκλογική διαδικασία.

Η αποχή είχε φθάσει το 44,1% (και το 2,45% είχε ψηφίσει άκυρο ή λευκό). Χθες, η αποχή έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ: Στις δημοτικές εκλογές, στον α' γύρο ψήφισε το 59,02%, άρα η αποχή ήταν 40,98% και στον β' γύρο ψήφισε το 43,86% με την αποχή να είναι 56,14%. Αντιστοίχως, στις περιφερειακές εκλογές στον α' γύρο ψήφισε το 58,43%, άρα η αποχή ήταν 41,57% και στον β΄γύρο ψήφισε το 41,31%, οπότε η αποχή έφθασε το 58,69%.

Τσίπρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις εθνικές εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο Σύνταγμα προκειμένου να συγχαρεί τόσο τη Ρένα Δούρου όσο και το Νάσο Ηλιόπουλο.

«Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει σημασία να ξέρεις και να χάνεις, αλλά να σηκώνεσαι όρθιος και να παλεύεις».

«Οι υποψήφιοί μας έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού, υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπειας. Στην πολιτική, έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις και να χάνεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και έστειλε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους νικητές των εκλογών.

«Τώρα θα πρέπει να αγωνιστούν για να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τις πόλεις και τις περιφέρειες. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι γνωστές, οι πολιτικές αντιθέσεις είναι γνωστές, όμως πιστεύω ότι θα δοθεί μια δυνατότητα όπου υπάρχει κοινός στόχος να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις για το καλό των πολιτών».

«Εμείς τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε την μητέρα των μαχών τις εθνικές εκλογές», είπε ολοκληρώνοντας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους μεγάλους Δήμους, καθώς μόλις 5 απο τους 67 δήμους της Αττικής πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά το Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Μητσοτάκης: Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, πάντως, έκανε δηλώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για εμάς δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως εφόσον οι Έλληνες πολίτες εμπιστευτούν το κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ θα σταθεί δίπλα τους.

«Μοναδικό κριτήριο, μοναδικός στόχος είναι η ζωή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να γίνει καλύτερη για όλους. Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει επιτέλους οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε και δυστυχώς ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη».

«Το αποτέλεσμα των ευερωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε πέντε εβδομάδες έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και θα πάρουμε την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας, είπε και πρόσθεσε: «Θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο πολιτισμένο αγώνα με αλήθειες, σχέδιο, επιχειρήματα και θα γυρίσω όλη την Ελλάδα. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ