ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αύξηση κατώτατου μισθού, 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσεις φόρων και επενδύσεις

Τσίπρας: Αύξηση κατώτατου μισθού, 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσεις φόρων και επενδύσεις
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Προσκλητήριο αλλαγής» απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, από το Μέγαρο Μουσικής.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει το «πράσινο φως».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιων σας στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχοντας τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να εγκρίνει η Τρόικα, κάτι που πριν από λίγους μήνες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί», συνέχισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου «δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία».

«Γι' αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021», είπε, ενώ ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Επίσης δεσμεύθηκε για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών, ενώ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη, ανακοίνωσε:

  • Αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
  • Διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ

Για την φορολογία ανακοίνωσε:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ

Τσακαλώτος: Οι εννέα άξονες για δικαιότερη φορολογία την επόμενη τετραετία

«Έχουμε πια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες».

Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, «πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» και ότι είχε την ευθύνη να «βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο» και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες.

Τόνισε ότι καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, «να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου «η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της».

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής», υπογράμμισε.

«Παραλάβαμε την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα - Σήμερα έχει 34 δισ. ευρώ απόθεμα»

«Παραλάβαμε την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα, την Ελλάδα που μπορούσε να την εκβιάσει όποιος τη δάνειζε όσο – όσο», σημείωσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα, με υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο το χρέος της, με 34 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα, κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια.

Απάντηση, όπως επισήμανε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος «που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον».

«Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές», αυτοί, πρόσθεσε, «που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

«Όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης κι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Αυτή είναι απόφαση για τη ζωή μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνει στη βάση επιχειρημάτων και όχι συνθημάτων.

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πίστεψε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική του επιμονή κάναμε το όραμα πράξη και την ελπίδα πραγματικότητα», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter, λίγο πριν ο ίδιος ανέβει στο βήμα της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.

Τζανακόπουλος: Ή κάνουμε βήμα προς τα μπρος ή γυρίζουμε στα χέρια όσων μας χρεοκόπησαν

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση.

«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».

Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».

Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. Αυτοί είναι:

  1. Ανάπτυξη για όλους - Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  2. Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
  3. Δικαιότερη φορολογία
  4. Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
  5. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Χαρίτσης: Εξωστρέφεια - ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια - ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις "δυνάμεις της αγοράς" που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί».

Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Αχτσιόγλου: 500.000 νέες θέσεις εργασίας με έμφαση σε νέους και γυναίκες

«Η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων», σημείωσε η Έφη Αχτσιόσγλου, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

«Στο δικό μας σχέδιο, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτική θέσης των εργαζομένων, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η διεύρυνση και, ταυτόχρονα, η εφαρμογή και ο σεβασμός στους χώρους δουλειάς των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν ταυτόχρονα αναπτυξιακό μοχλό αλλά και παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ανεργία 26% και την ανεργία των νέων στο 60%, ο κατώτατος μισθός από το 2012 είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού» , οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών, η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 20%, το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.

«Παραλάβαμε, λοιπόν, μια εκρηκτική κατάσταση και ήταν απολύτως ενδεικτική για τον χαρακτήρα των πολιτικών που είχαν προηγηθεί της δικής μας διακυβέρνησης αλλά και του αποτελέσματος αυτών των πολιτικών» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας για τα όσα έγιναν από το 2015 μέχρι σήμερα, ανέφερε:

  • Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. € για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
  • Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, καταργώντας τον ντροπιαστικό «υποκατώτατο μισθό».
  • Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε ήδη 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους.
  • Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εφαρμόζουμε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

«Η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους της χώρας έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα βήματα για να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας έχουν γίνει. Δεν είναι μία δεδομένη πορεία, όπως δεδομένα δεν ήταν και τα πρώτα βήματα που έχουμε κάνει έως τώρα», είπε η υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε, λοιπόν, να πάμε πίσω».

Αναφερόμενη στα επόμενα σχέδια είπε:

  • Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
  • Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.
  • Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
  • Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.
  • Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
  • Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

«Τα πεπραγμένα μας, αν και δεν επαρκούν για να επουλώσουν πλήρως τις πληγές της κρίσης, αποτελούν ήδη ένα σαφές δείγμα γραφής, το εχέγγυο της αξιοπιστίας του προγράμματός μας, της τήρησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε απέναντι στην κοινωνία. Ό,τι δεσμευόμαστε να κάνουμε, ζητώντας τη στήριξη του ελληνικού λαού, δεν είναι τίποτα άλλο από το χρέος μας απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

«Με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους και της ευθύνης μας, καταθέτουμε τις προγραμματικές θέσεις μας στην κρίση των πολιτών την οποία εμπιστευόμαστε απόλυτα. Διότι τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ