ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ρίχνουν όλα τα όπλα στη μάχη

Εκλογές 2019: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ρίχνουν όλα τα όπλα στη μάχη

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα κομματικά επιτελεία σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την τελική μάχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο και την Τρίτη το βράδυ να εμφανιστεί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι παράλληλα, το ίδιο δεν μπορούν να κάνουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα σαν αστείο λεγόταν ότι σπάζοντας το εμπάργκο του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει με διαγραφή από το κόμμα του!

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν πλήρη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού καθώς επενδύουν στη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές, γνωρίζοντας ότι αν δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποχής τότε, ενδεχομένως, θα δούνε και διαφορετικά ποσοστά στις κάλπες. Θεωρούν, έτσι, ότι αν υπάρχει συμμετοχή στις εκλογές και οι ψηφοφόροι δεν πάνε πρώτα στις παραλίες τότε είναι πολύ πιθανό να μπορέσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας να ανεβάσει λίγο παραπάνω τα εκλογικά του ποσοστά σε σχέση με εκείνα των ευρωεκλογών. Για αυτό και ο πρωθυπουργός στα νέα του τηλεοπτικά σποτ προβάλει το συναίσθημα και τη σοβαρότητα για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι ενδιαφέρεται για την «ανθρωπιά» σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τέσσερις στοχεύσεις της Πειραιώς

Στην Πειραιώς τις μέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες προσβλέπουν σε τέσσερα κομβικά σημεία: Στους αναποφάσιστους, στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες, στην «κυβερνησιμότητα» του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα το αν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανός πολιτικά να κυβερνήσει τη χώρα και η Ν.Δ να μπορέσει διαχρονικά να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα, καταπιάνονται τα βίντεο με τα τηλεοπτικά σποτ που προβάλλονται ήδη στα ΜΜΕ. Δείχνει τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση αλλά και την προοπτική που μπορεί να προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης από την επομένη κιόλας των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Η στάση του Προέδρου για τη Δικαιοσύνη

Στο μεταξύ, όπως ήδη έχουμε γράψει από τις 14 Ιουνίου στο CNN Greece, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δεν πρόκειται να υπογράψει όπως και έκανε τα ΠΔ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο: Γιατί Τσίπρας και Μητσοτάκης πίνουν νερό στο όνομα του Παυλόπουλου ανάφερε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Μεταξύ άλλων, ανέφερε το εν λόγο ρεπορτάζ: «…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να έχει καταλήξει να μην υπογράψει το ΠΔ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως εξηγούν άνθρωποι κοντά στον ίδιο και έχουν εικόνα, ο κ. Παυλόπουλος μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα. Με το τέλος του μήνα και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να γνωστοποιήσει τη θέση του ως προς το μέγα αυτό ζήτημα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να είναι αρνητικός, χωρίς ωστόσο, να παραγνωρίζει το Συνταγματικό δικαίωμα της κυβέρνησης. Περισσότερο θέμα ηθικής τάξης και πολιτικό είναι, παρά Συνταγματικό και ως εκ τούτου κάπως έτσι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να αντιμετωπιστεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…».

Από εδώ και πέρα φυσικά ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μέσω κάποιας δήλωσης θα γνωστοποιήσει τη θέση του σε ό,τι αφορά το γιατί δεν υπογράφει τα ΠΔ κάνοντας ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν δεύτερες σκέψεις. Ήδη τα σενάρια ξεκίνησαν σε ό,τι αφορά το νέο πρόσωπο ( αν υπάρξει) στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακούγεται ότι με δεδομένη την αρχική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν είχε ψηφίσει για Πρόεδρο τον κ. Παυλόπουλο, ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα θελήσει προφανώς να τοποθετήσει νέο Πρόεδρο με δεδομένη και τη θέληση του ΚΙΝΑΛ που έχει και αυτό ταχθεί εναντίον του Προκόπη Παυλόπουλου. Έτσι ένα από τα ονόματα που ακούγεται είναι πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κάτι που από την μέχρι τώρα στάση του μάλλον κάτι τέτοιο θα ήταν έξω από τις καθημερινές του συνήθειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ