ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ: Ο Τσίπρας της «επόμενης μέρας»

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ: Ο Τσίπρας της «επόμενης μέρας»
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Andrea Bonetti

Δεν θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ στους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη αποτέλεσε το μεγάλο πολιτικό γεγονός αυτών των εκλογών.

Σε μια προεκλογική εκστρατεία που κυλάει απολύτως υποτονικά αφού το αποτέλεσμα έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, η κίνηση του πρωθυπουργού να σπάσει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ (που ο ίδιος επέβαλε) προκάλεσε αίσθηση. Το δείχνει η πολύ μεγάλη συζήτηση στα social media.

Το αποδεικνύει όμως πέρα από κάθε αμφιβολία η πολύ υψηλή τηλεθέαση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, μεταξύ 20:00 και 22:00 η τηλεθέαση άγγιξε το 38,5% στο γενικό και 28% στο δυναμικό κοινό.

Περίπου 1.500.000 παρακολούθησαν τη συνέντευξη έστω και για ένα λεπτό.

Το «ταμείο»

Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς «ταμείο» της συνέντευξης με νηφάλιο τρόπο. Κατ’ αρχάς, το πεδίο του δημόσιου διαλόγου είναι ναρκοθετημένο από τις προεκλογικές σκοπιμότητες. Το βασικό όμως είναι η συγκεκριμένη συνέντευξη συνιστά κίνηση μεγάλου πολιτικού βεληνεκούς που θα κριθεί εντέλει με εκλογικούς και όχι δημοσιογραφικούς όρους.

Με ασφάλεια πάντως μπορούμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις:

Πρώτον, δεν έχει υπάρξει πότε άλλοτε τόσο σκληρή συνέντευξη σε πρωθυπουργό ή πολιτικό αρχηγό.

Δεύτερον, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να «έφαγε πολύ ξύλο», αλλά κατάφερε να βγει όρθιος από το «ρινγκ».

Χωρίς λοιπόν να μπορούμε να πούμε αν έπεισε τους αναποφάσιστους, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχασε κάτι από τη συνέντευξη. Αυτό δείχνει βέβαια ότι το εμπάργκο ήταν λανθασμένη επιλογή.



Η επόμενη μέρα

Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον απολογισμό της συνέντευξης, έχει το πώς επέλεξε να σταθεί ο πρωθυπουργός. Είδαμε έναν σαφώς «αλλαγμένο» Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός:

  • Για πρώτη φορά κινήθηκε σε τόσο χαμηλούς τόνους, προφανώς με στόχο να σπάσει το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Το «εμείς ή αυτοί» ανήκει πια στο παρελθόν.
  • Για πρώτη φορά επίσης, φάνηκε τόσο αυτοκριτικός, παραδεχόμενος σε πολλά σημεία λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης. Το μήνυμα ήταν ότι έχει πάρει το… μήνυμα των πολιτών που έχουν δυσαρεστηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το πιο σημαντικό όμως ήταν η αποστροφή του ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστά ένα από τα πιο μεγάλα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς προϊδεάζει για την οργανωτική ενσωμάτωση των κεντροαριστερών συμμάχων της Κουμουνδούρου.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των καλπών, είναι προφανής η βούληση του πρωθυπουργού να προσαρμοστεί στη νέα πολιτική συνθήκη που δημιουργείται. Υπό αυτήν την έννοια, στον ΣΚΑΪ πήραμε την πρώτη γεύση από τον Τσίπρα της επόμενης μέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ