ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Μητσοτάκης θέλει μεγάλη αυτοδυναμία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του

Ο Μητσοτάκης θέλει μεγάλη αυτοδυναμία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του
Γραφείο Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, όχι μόνο για τη νίκη αλλά και την αυτοδυναμία.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη προεξοφλείται σε τέτοιο βαθμό που η «ζημιά» μπορεί να γίνει για την Πειραιώς από τη μειωμένη συμμετοχή των νεοδημοκρατών.

Γι’ αυτό ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τον εφησυχασμό. Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του χτες στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Την Κυριακή το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες και το βράδυ πρέπει να γεμίσουν με εκατομμύρια γαλάζια ψηφοδέλτια». Προσέθεσε ότι: «Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, δεν υπάρχει άλλοθι, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει παραλία».

Πάντως από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι η αποχή πλήττει εξίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Στόχος ο Βελόπουλος

Πέρα από την αποχή, βασικός στόχος της ΝΔ είναι να μείνει εκτός Βουλής η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Την επαύριο των ευρωεκλογών θεωρούταν βέβαιο ότι ο κ. Βελόπουλος θα αποκτούσε κοινοβουλευτική παρουσία. Τώρα η προοπτική μοιάζει αβέβαιη λόγω του ασφυκτικού pressing που του άσκησε.

Ωστόσο, το pressing συνεχίζεται. Στη Βέροια χτες ο κ. Μητσοτάκης πίεσε τον κ. Βελόπουλο με δύο τρόπους.

Πρώτον, υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν αφήνει πίσω της της Συμφωνία των Πρεσπών: «Την επόμενη ημέρα πρέπει να είμαστε ισχυροί, για να δώσουμε τον αγώνα και για την Μακεδονία. Για την πραγματική, την αυθεντική Μακεδονία. Να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες από μια πολύ κακή συμφωνία την οποία κάποιοι υπέγραψαν ερήμην του ελληνικού λαού».

Δεύτερο εξαπέλυσε νέα επίθεση στα μικρά κόμματα, φωτογραφίζοντας τον κ. Βελόπουλο: «Μην χαραμίσετε την ψήφο σας στα μικρά κόμματα τα οποία εξέφρασαν την οργή μιας προηγούμενης περιόδου. Δεν είμαστε πια σε φάση οργής. Μην πιστεύετε τους διάφορους πατριδοκάπηλους οι οποίοι σας δελεάζουν με ψεύτικες υποσχέσεις.»

Μεγάλη αυτοδυναμία

Στην Πειραιώς έχουν την πεποίθηση ότι:

  • Πρέπει να εφαρμόσουν τον κύριο όγκο του προγράμματος τους το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, πριν φθαρεί το κυβερνητικό σχήμα και ανασυγκροτηθεί η αντιπολίτευση.
  • Θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις για ορισμένες πτυχές των αλλαγών που θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται απλώς αυτοδυναμία, αλλά κοινοβουλευτική πλειοψηφία ασφαλείας για να εφαρμόσει άνετα το πρόγραμμά του. Ο κ. Μητστοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να μη δεχτεί καμιά εσωκομματική διαφοροποίηση, όπως άλλωστε έδειξε και στην υπόθεση του Μπάμπη Παπαδημητρίου. Δηλαδή θέλει αν έχει την ευχέρεια να κάνει διαγραφές βουλευτών αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Χαρακτηριστικά των στοχεύσεων του κ. Μητσοτάκης είναι όσα είπε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Θησείο: «Οι Έλληνες υπέφεραν και κουράστηκαν πολύ. Δεν αντέχουν νέα πειράματα, ούτε νέες περιπέτειες από ασταθείς ισορροπίες και από κομματικά παζάρια. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από καθαρή κυβερνητική λύση και από καθαρό πολιτικό ορίζοντα 4ετίας. Έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

Σε λίγες ώρες θα δούμε αν έπεισε τους ψηφοφόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ