ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας την «επόμενη μέρα»

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας την «επόμενη μέρα»
ΕUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Το βράδυ της Κυριακής στην Κουμουνδούρου ήταν διάχυτο το αίσθημα ανακούφισης. 

Παρά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια της εξουσίας, η γενική πεποίθηση ήταν ότι είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Ηλία Νικολακόπουλου στην ΕΡΤ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην περιοχή του 31.5% εμφανίστηκαν και αρκετά χαμόγελα. Το να ξεπεραστεί το 30% είχε τεθεί ως στόχος από στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης. Εντούτοις, οι περισσότεροι δεν το θεωρούσαν εφικτό παρά το ότι οι συγκεντρώσεις της τελευταίας εβδομάδας είχαν πάει καλύτερα από το αναμενόμενο. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας βουβής κίνησης «από τα κάτω» που δεν ανιχνεύτηκε από τα κομματικά ραντάρ. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε εικόνα του 31,5% όπως ακριβώς δεν είχε προβλεφθεί και η μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών, δείχνει την απόσταση που χωρίζει τον κομματικό μηχανισμό από τις κοινωνικές διεργασίες.

Η νέα αρχή

Ήδη από τη δήλωση της παραδοχής της ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε την αυλαία της νέας περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την αναντιστοιχία του αριθμού των ψηφοφόρων του με τα οργανωμένα μέλη του. «Δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο το άνοιγμα του κόμματος σε νέα μέλη, λέγοντας: «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Οι δυσκολίες

Ωστόσο, το να «ανοίξει το κόμμα δεν είναι απλή υπόθεση ούτε δίνει αυτομάτως λύσεις στο πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες ονομάζουν «κρίση του κομματικού φαινομένου» αγγίζει τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος. Οι πολίτες δεν στρατεύονται εύκολα. Οπότε είναι ένα ζήτημα να «ανοίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο το πόσοι θα ανταποκριθούν στο άνοιγμα.

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά το τι ακριβώς σημαίνει το «μέλος του κόμματος». Στις εκλογές για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 200.000 άτομα. Όλοι αυτοί πήραν και κάρτες μέλους. Ωστόσο, η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές δεν φαίνεται να έδωσε ιδιαίτερη εκλογική ώθηση στο ΚΙΝΑΛ το οποίο περιορίστηκε στις 457.000 ψήφους.

Το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό ερώτημα είναι ότι αντιστοίχιση των μελών με τους ψηφοφόρους δεν απαντάει από μόνη της στη στρατηγική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Αμηχανία που αποτυπώθηκε στην αδυναμία του κόμματος να ορίσει την προεκλογική ατζέντα. Το βασικό θέμα του προεκλογικού διαλόγους υπήρξε η μείωση των φόρων, δηλαδή το κεντρικό ζήτημα της ατζέντας Μητσοτάκη. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι το κόμμα πρέπει να επινοήσει μια νικηφόρα στρατηγική για την επόμενη τετραετία. Ταυτόχρονα πρέπει να επιχειρήσει το άνοιγμα του χωρίς όμως να αποξενωθεί από τα παραδοσιακά ακροατήρια του. Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο, αλλά ο χρόνος είναι το μόνο που δεν θα λείψει στον κ. Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ