ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021: Στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου το Άγιο Φως - Θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα

Πάσχα 2021: Στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου το Άγιο Φως - Θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Στην Αθήνα έφτασε στις 18:30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα με το κυβερνητικό αεροσκάφος και οδηγήθηκε στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα.

Η υποδοχή φέτος έγινε με διαφορετικό τρόπο, χωρίς τις καθιερωμένες τυμπανοκρουσίες, με το τελετουργικό που υπαγορεύεται από τις έκτακτες επιδημιολογικές συνθήκες.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο οποίος μετέβη, το πρωί του Μ.Σαββάτου, στα Ιεροσόλυμα και παρέστη στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

«Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα. «Το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

«Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Σημειώνεται ότι κατ' εξαίρεσιν, φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ακολουθία της Αναστάσεως θα αρχίσει στις 20.00, στις 21.00 θα γίνει η Ανάσταση και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 22.30 με την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα χοροστατήσει στις 20.00 της Ακολουθίας της Αναστάσεως.

Το βράδυ, εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όταν ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, και στη συνέχεια τελούνται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, γι' αυτό και ονομάζεται και Αλάδωτο Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στη, συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ