ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ξεπερασμένες οι συζητήσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ξεπερασμένες οι συζητήσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Kάλεσμα προς την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, να συνεργαστούν από κοινού και «να σηκώσουν τον πήχη πιο ψηλά» απηύθυνε οΑρχιεπίσκοπος Αθηνώνκαι πάσης Ελλάδος, κ.Ιερώνυμος, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Αλμυρού Μαγνησίας.

Σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Αλμυρού, πριν τα εγκαίνια του ιεραποστολικού κέντρου «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μικρότητες ή πράγματα που επινοούμε για να αποπροσανατολίσουμε τον λαό μας».

Ως παράδειγμα έφερε τις συζητήσεις που γίνονται για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ξεπερασμένες. «Είναι κρίμα, θα πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα που θεωρούνται ξεπερασμένα για την εποχή μας. Για τους Έλληνες, το θέμα δεν είναι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Έθνους» ανέφερε.

Ακόμη, τόνισε πως μπορεί εντός των συνόρων να υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες, αλλά εκτός υπάρχουν ακόμη 7–10 εκατομμύρια πολίτες, ως εκ τούτου λοιπόν δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στον Ελλαδισμό, μιλώντας για θέματα ήσσονος σημασίας. «Το Έθνος μας είναι μεγάλο. Άλλοι τόσοι Έλληνες ζουν στο Εξωτερικό. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: πώς αυτοί μπορούν να αναπτύσσονται και να είναι πετυχημένοι εκτός Ελλάδας;» αναρωτήθηκε.

Τόνισε πως η εκκλησία πρώτη, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Πολιτεία πρέπει να πάψουν να ασχολούνται με μικροπρέπειες και να εμπνεύσουν στον λαό το όραμα της μεγαλοσύνης. «Έχει έρθει η ώρα που πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, σε κοινή προσπάθεια. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να διατηρούμε το θάρρος μας, την αισιοδοξία και την αγωνιστικότητά μας, είπε αναφερόμενος στις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα και τονίζοντας πως και παλαιότερα είχε περάσει δυσκολίες, αλλά τις ξεπέρασε.

«Η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας είναι κουρασμένος σήμερα. Η ανεργία, τα χρέη, η φτώχεια, οι καθημερινές δυσκολίες, του έχουν αφαιρέσει το χαμόγελο, του έχουν προσθέσει ανασφάλεια, του έχουν στερήσει τον αέρα της ελπίδας και της αισιοδοξίας», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός και από την πολιτεία, και από την Εκκλησία, και από την Τ.Α. για να μπορέσουν οι πολίτες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ