ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Ζαφειρόπουλου: Το συμβόλαιο εκφοβισμού κατέληξε σε εν ψυχρώ δολοφονία

Υπόθεση Ζαφειρόπουλου: Το συμβόλαιο εκφοβισμού κατέληξε σε εν ψυχρώ δολοφονία
(EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου, έκαναν γνωστό οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά την Τετάρτη, το συμβόλαιο για τον εκφοβισμό του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ήταν στις 20.000 ευρώ, ενώ η φράση που είπε ένας από τους δύο εκτελεστές λίγο πριν πυροβολήσουν τον δικηγόρο, ήταν «ρίχτου μια στα πόδια για να πάρει το μήνυμα».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί άκουσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τη φράση «προσπαθεί να φύγει μέσω Ιταλίας για Αλβανία» και έτσι κατάλαβαν ότι ο εκτελεστής ετοιμάζεται να φύγει, ενώ η ΕΛΑΣ παραδέχεται ότι ο δεύτερος δράστης κατάφερε να διαφύγει στην Αλβανία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα των αστυνομικών, οι ηθικοί αυτουργοί μιλούσαν με κινητά τηλέφωνα μέσα από τη φυλακή με τους φυσικούς αυτουργούς, με τις ελληνικές Αρχές να έχουν στη διάθεσή τους συνομιλία μεταξύ των ηθικών αυτουργών που έλεγαν «εμείς τους στείλαμε για εκφοβισμό και αυτοί τον σκότωσαν».

Επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ ότι οι φυσικοί αυτουργοί είχαν πάρει τηλέφωνο τον Ζαφειρόπουλο δήθεν ως πελάτες για μια υπόθεση ληστείας και χρησιμοποίησαν το ψεύτικο όνομα «Λαζαρίδης». Το όνομα αυτό βρέθηκε στις σημειώσεις του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που είχε πάνω στο γραφείο του λίγο πριν δολοφονηθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι Αρχές έχουν ήδη συλλάβει τον έναν από τους εκτελεστές του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και μάλιστα εκείνον που τον πυροβόλησε. Η σύλληψη έγινε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα σε έναν καταυλισμό Ρομά και οι αστυνομικοί κρατούν μέχρι σήμερα τον δράστη, καθώς πρόκειται για δραπέτη, ενώ στο σπίτι του στην Καλλιθέα βρέθηκε και ένα πιστόλι.

Πάντως η λύση του μυστηρίου ήρθε όταν τα εγκληματολογικά εργαστήρια ταυτοποίησαν τους κάλυκες του όπλου που σκότωσε τον Ζαφειρόπουλο με τους κάλυκες που είχαν βρεθεί στην Καλλιθέα μετά από συμπλοκή Αλβανών με δυο τραυματίες για τα μάτια μιας γυναίκας. Μετά από αυτό το εύρημα ήταν εύκολο οι Αρχές να φτάσουν στον έναν δολοφόνο, ο οποίος μάλιστα πήρε μαζί του στην Πάτρα, όπου διέφυγε, το κινητό τηλέφωνο που είχε μαζί του και στη δολοφονία του δικηγόρου. Και δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς έκανε και τηλεφωνική κλήση σε μια γυναίκα στην περιοχή της Αχαΐας και της ζήτησε να τον κρύψει και να τον βοηθήσει να φύγει από τη χώρα.

Αυτά τα δυο «παιδαριώδη λάθη» έκαναν τους αστυνομικούς να τον εντοπίσουν, να τον συλλάβουν και να τον κρατήσουν στη γενική αστυνομική διεύθυνση προσπαθώντας να βρουν και τον άλλο δράστη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην ασφάλεια κλήθηκε και ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε δει πολύ καλά τα πρόσωπα των δολοφόνων.

Άλλωστε, και οι δυο είχαν πάει με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους, ενώ όταν πήραν τηλέφωνο τον δικηγόρο για να κλείσουν σαν πελάτες το ραντεβού προφασίστηκαν ότι δήθεν είχε συλληφθεί ένας συγγενής τους για ληστεία.

Το όνομα μάλιστα που είχαν πει ήταν ελληνικό και πράγματι πριν από αρκετούς μήνες είχε συλληφθεί ένα άτομο με αυτά τα στοιχεία. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ο δράστης να είχε ακούσει τυχαία το όνομα όταν ήταν στα κρατητήρια και να το χρησιμοποίησε.

Οι δολοφόνοι του Ζαφειρόπουλου, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν ήθελαν να σκοτώσουν τον δικηγόρο, άλλα να τον εκφοβίσουν. Όλα δείχνουν ότι δεν είχαν πάρει όμως απευθείας την εντολή από τον ηθικό αυτουργό, αλλά από ενδιάμεσους Αλβανούς βαρυποινίτες που κρατούνται στις φυλακές.

Το κίνητρο για να στείλει ο ηθικός αυτουργός τους δυο Αλβανούς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να ήθελαν οι ηθικοί αυτουργοί να πιέσουν τον Ζαφειρόπουλο να πείσει έναν πελάτη του να τους δώσει τα χρήματα που τους χρωστούσε από την υπόθεση συμβολαίου θανάτου.

Στο κάδρο μπήκε η υπόθεση της δολοφονίας στην Πεντέλη, με εκτελεστές πολύ βαριά ονόματα στην εγκληματικότητα με τον έναν μάλιστα να έχει πάρει μέρος σε αιματηρό επεισόδιο στο Μικρολίμανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ