ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα Δικαιοσύνης – Κοντονή με «φόντο» την έκρηξη στο Εφετείο

Κόντρα Δικαιοσύνης – Κοντονή με «φόντο» την έκρηξη στο Εφετείο
Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης με αφορμή την έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να συσχετίζει εμμέσως την επίθεση με την «συκοφάντησή» που, όπως ισχυρίζεται δέχεται από το δικαστικό σώμα, και τον υπουργό Σταύρο Κοντονή να απαντά σε υψηλούς τόνους και να κάνει λόγο για «αποπροσανατολιστική» και «προκλητική προσπάθεια».

«Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας την αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης, που εκδόθηκε λίγη ώρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνιζε ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. «Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας» ανέφεραν, κλείνοντας, οι δικαστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία επίσης καταδικάζει την επίθεση. Ζητά, όμως, παράλληλα από κόμματα και κυβέρνηση να πράξουν το ίδιο.

«Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα γιατί στοχεύει την ίδια την Δημοκρατία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν την πρόθεση και ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την επίθεση καταδικάζει και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι παρόμοιες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την κοινωνία. Τονίζουν δε, ότι το σημερινό γεγονός αναδεικνύει για ακόμη μια φορά «την έλλειψη ασφάλειας των δικαστικών υπηρεσιών, αφού δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά να δικαστήρια».

Καταδικάζουν Τσίπρας, Κοντονής και Τόσκας

Την απερίγραπτη καταδίκη του για την επίθεση στο Εφετείο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε λόγο για μια «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «οι δημοκρατίες δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες ούτε από κουκούλες».

Για «εγκληματική πράξη» μίλησε νωρίτερα και ο Σταύρος Κοντονής, που σε δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου».

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών για σήμερα (22 Δεκεμβρίου 2017), εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από ισχυρή έκρηξη.

Ο Νίκος Τόσκας διαβεβαίωσε ότι οι αρχές εργάζονται μεθοδικά για να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη. «Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες. Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Τόσκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ