ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Διορία 8 μηνών για την καταβολή των αναδρομικών των ενστόλων

ΣτΕ: Διορία 8 μηνών για την καταβολή των αναδρομικών των ενστόλων
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με νέα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητείται η επαναφορά εντός οκτώ μηνών των μισθών και των συντάξεων των ένστολων, στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει Ομοσπονδίες στρατιωτικών, αστυνομικών, και άλλων ενστόλων παραπονούμενες για την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των ετών 2014 και 2016, με τις οποίες είχε κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου, εξέδωσε αποφάσεις στις οποίες αναφέρει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.

Η αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων των ένστολων θα πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν.

«Δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος», σημειώνεται σχετικά.

Σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα αυτό των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο θα καθοριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην περίπτωση αυτή θα ακολουθήσει «μπαράζ» αποζημιωτικών αυτήν τη φορά αγωγών, που θα γίνουν ασφαλώς δεκτές με τυποποιημένο σκεπτικό, ενώ διαφαίνεται επίσης ο άμεσος κίνδυνος να επιβαρυνθεί στις περιπτώσεις αυτές, το Δημόσιο και με χρηματικές ικανοποιήσεις λόγω ηθικής βλάβης, για την παράνομη συμπεριφορά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ