ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά τον Απρίλιο

Πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά τον Απρίλιο
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Η πραγματοποίηση του 14ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του μισού υπουργικού συμβουλίου, δεν επηρέασε καθόλου τις μεταναστευτικές αφίξεις στο νησί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, την Πέμπτη έφθασαν στο νησί 110 μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, περίπου 7.000 άνθρωποι, ενώ το hotspot χωράει 3.000 με δυσκολία.

Αυξημένες είναι οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση μία μικρή κάμψη στις αρχές του Απριλίου. Ως αποτέλεσμα, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού δεν μπορεί να επιλυθεί ούτε με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, οι οποίες συνεχίζονται.

528 σε τρεις μέρες

Μέσα στο πρώτο τριήμερο του Μαΐου έφθασαν στα ελληνικά νησιά 528 πρόσφυγες και μετανάστες. Τον προηγούμενο μήνα, στα νησιά Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, κατέφθασαν 8.339 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία. Οι 4.636 έμειναν στη Μυτιλήνη.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η Κομισιόν είναι ενημερωμένη και πως πράγματι τον τελευταίο μήνα υπήρξε αύξηση στις μεταναστευτικές ροές.

Σημείωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Συμπλήρωσε πως για το θέμα αυτό, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει έρθει σε επαφή με τουρκικές και ελληνικές αρμόδιες Αρχές.

Όσον αφορά την επιστολή του Ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης προς τον επίτροπο Αβραμόπουλο, στην οποία καταγγελλόταν ότι φθάνουν στην Ολλανδία μετανάστες που δεν έχουν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μπερτό απάντησε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι ελληνικές και ιταλικές αρχές καταγράφουν το 100% των μεταναστών που φτάνουν στα hotspots, λαμβάνοντας παράλληλα τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με ψηφιακή μορφή. Η ίδια ανέφερε, επίσης, ότι τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της όσον αφορά την αναμόρφωση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ.

Εθελούσιες επιστροφές

Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης πραγματοποίησε 10.576 εθελούσιες επιστροφές σε 84 χώρες καταγωγής, από τον Ιούνιο του 2016 έως και το τέλος Απριλίου του 2018, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση.

Από το σύνολο των επωφελουμένων, οι 8.375 είναι άνδρες, 2.125 είναι γυναίκες, ενώ ειδική υποστήριξη έχουν λάβει 77 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους. Η πλειονότητα των μεταναστών κατάγεται από το Πακιστάν (3.105), το Ιράκ (1.980), το Αφγανιστάν (1.096), τη Γεωργία (1.044) και την Αλγερία (986).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ