ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Πού επικεντρώνεται η εισαγγελική έρευνα

Φωτιά Μάτι: Πού επικεντρώνεται η εισαγγελική έρευνα
(Eurokinissi/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια, τις πράξεις και τις παραλείψεις αρμοδίων που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 94 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και στελέχη των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να απαγγελθούν κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι να ασκηθεί μια αόριστη δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Η έρευνα, που ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, επικεντρωνόταν αρχικά στα αίτια, όμως στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και επεκτάθηκε προς κάθε κατεύθυνση, ενώ η πολυεπίπεδη προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών έχει περάσει πλέον και στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής καταθέσεις από Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση, από τις οποίες προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία για το πώς λειτούργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες την μοιραία μέρα. Μάλιστα οι εισαγγελείς έκαναν και αυτοψία τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της τραγωδίας, κατά την οποία αποκόμισαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Παράλληλα ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται καθώς πρόσωπα που εξετάζονται, φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Εξαιρετικά σημαντικές εκτιμάται ότι θα είναι και οικαταθέσεις συγγενών των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς, σε μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, από μαρτυρίες προκύπτει πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε εγκαίρως για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και για το ότι κατευθυνόταν ανεξέλεγκτη προς το Νέο Βουτζά, ωστόσο δεν έστειλε τον απαιτούμενο αριθμό δυνάμεων για την ανακόψει. Μάλιστα αξιωματούχος με άριστη γνώση των γεγονότων της 23ης Ιουλίου, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η πυρκαγιά υποτιμήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ