ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση από τον ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή – «Όχι» στις συμβάσεις από τους θεραπευτές

Παράταση από τον ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή – «Όχι» στις συμβάσεις από τους θεραπευτές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν αλλάζει -τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου- η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η εκτέλεση και η υποβολή των δικαιολογητικών δαπάνης Ειδικής Αγωγής για τις χειρόγραφες γνωματεύσεις παρατείνεται έως τις 31/12/2018 με την υφιστάμενη διαδικασία. Με νεότερη ανακοίνωση, ο Οργανισμός θα ενημερώσει για το νέο τρόπο ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για τις θεραπείες.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατάργηση της προπληρωμής για τους ασφαλισμένους και χρήση voucher, σύναψη συμβάσεων των παρόχων Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θέτει και προδιαγραφές για τη λειτουργία των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής. Ο κλειστός προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή έχει καθοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, όμως, θα προστεθούν άλλα 7,5 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την εκτιμώμενη αύξηση κατά 2,3% του ΑΕΠ για το 2019.

Οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κτλ.), ωστόσο, αντιδρούν στο παραπάνω πλαίσιο, προτάσσοντας το θέμα των voucher, καθώς και των συμβάσεων. Μάλιστα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Στις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ήδη κατατεθεί, αναφέρουν πως πρόκειται για μέτρο αντισυνταγματικό το οποίο θίγει, μεταξύ άλλων, την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Υγείας περικόπτει αυθαίρετα τον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή τουλάχιστον μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. «Το εφεύρημα για να επιτευχθεί η μείωση της δαπάνης είναι το voucher-κουπόνι, αφού κανείς ιδιώτης θεραπευτής δεν είναι ήδη συμβεβλημένος, ούτε και προτίθεται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ» υποστηρίζει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Οι θεραπευτές, επίσης, αντιδρούν στην επιβολή clawback για την υπέρβαση της δαπάνης, καθώς και στην προοπτική να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αντί για την απευθείας πληρωμή από τους λήπτες υπηρεσιών.

«Το κουπόνι αυτό ο θεραπευτής θα το καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Γνωρίζει όμως, εκ των προτέρων, πως η όποια αξία του κουπονιού θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό "ψαλίδι" (rebate και clawback). Πέραν των προφανών δυσμενέστατων συνεπειών στο θεραπευτικό έργο, η υπουργική απόφαση ουσιαστικά εξομοιώνει τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτές, με άλλους συμβεβλημένους παρόχους. Ουσιαστικά, η Υπουργική Απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση. Δρώντας μονοπωλιακά, ο ΕΟΠΥΥ τους επιβάλλει να συμβληθούν μαζί του και μάλιστα με επαχθείς όρους. Μάλιστα, το ήδη εν ισχύ νομικό πλαίσιο ορίζει ρητά πως το voucher που υπόκειται σε διπλή υποχρεωτική μείωση της αξίας του, αφορά μόνο οικειοθελώς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους και όχι ιδιώτες επιστήμονες που δεν έχουν κανενός είδους συνεργασία μαζί του» αναφέρει το Συντονιστικό.

Η λογοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου, υποστηρίζει ότι «χωρίς καμία ουσιαστική προεργασία και με τρόπο αιφνιδιαστικό το υπουργείο Υγείας προκαλεί χάος στην Ειδική Αγωγή. Επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο θεραπευτικό έργο και βυθίζει στην αβεβαιότητα για το μέλλον χιλιάδες παιδιά, γονείς και θεραπευτές». Από την πλευρά του, ο εργοθεραπευτής και επίσης εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Παναγιώτης Μπούρος, τονίζει:

«Ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ, όσα τεχνάσματα κι αν απεργαστεί το υπουργείο Υγείας. Η επίταξη ιδιωτών θεραπευτών που επιχειρείται εμμέσως θα πέσει στο κενό».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, το 2017, είχε συστήσει Επιστημονική Επιτροπή για να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή. Στην Επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων της Ειδικής Αγωγής και των Συλλόγων Γονέων, μεταξύ άλλων των λογοθεραπευτών και των εργοθεραπευτών οι οποίοι όμως κατήγγειλαν τη διαδικασία και δεν υπέγραψαν την έκδοση του σχετικού πορίσματος. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η διαδικασία συμβασιοποίησης των παρόχων Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ