ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχεδόν 370.000 χειρουργεία στο ΕΣΥ και ο στόχος του Ανδρέα Ξανθού για «Υγεία για όλους»

Τα σχεδόν 370.000 χειρουργεία στο ΕΣΥ και ο στόχος του Ανδρέα Ξανθού για «Υγεία για όλους»

Σχεδόν 370.000 χειρουργικές πράξεις πραγματοποιήθηκαν το πρώτο ενιάμηνο του έτους σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η πλειοψηφία των οποίων ήταν προγραμματισμένες.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα από την εφαρμογή Bi – Forms, οι χειρουργικές πράξεις σε όλο το ΕΣΥ, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018, ανήλθαν σε 369.606, εκ των οποίων οι προγραμματισμένες ήταν 273.710 και τα έκτακτα χειρουργεία ανήλθαν σε 79.752.

Φυσικά τη μερίδα του λέοντος κρατά η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, εκεί που είναι συγκεντρωμένα δηλαδή όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής –οι λεγόμενες ναυαρχίδες του ΕΣΥ- με 98.702 χειρουργικές πράξεις, ενώ οι λιγότερες έχουν πραγματοποιηθεί στην 7η ΥΠΕ της Κρήτης με 28.915. Η δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια με τις περισσότερες χειρουργικές πράξεις είναι η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων και Ηπείρου (μία πολύ μεγάλη αναμφισβήτητα περιοχή) με 60.810 επεμβάσεις.

Τα περισσότερα έκτακτα χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν και πάλι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και ανήλθαν σε 22.417.

Να θυμίσουμε ότι εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, από τις αρχές του 2017 δηλαδή, λειτουργεί η λίστα χειρουργείων με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλο Πολάκη, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και βέλτιστης λειτουργίας των επεμβάσεων, με σκοπό τη διαφάνεια, την ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Από τη λίστα είναι γνωστό, ότι εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Το μεγάλο στοίχημα σε κάθε περίπτωση, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα χειρουργεία την ώρα μάλιστα που έχουν την πραγματική ανάγκη. Και όταν λέμε όλων, εννοούμε φυσικά και των ανασφάλιστων!

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πριν μερικές ημέρες στην Αστάνα του Καζακστάν στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα 40 χρόνια από τη Διακήρυξη της Άλμα Άτα, θέτοντας ως στόχο το «Υγεία για Όλους»,

«Το στοίχημα σήμερα, μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι να υπερβούμε σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας και να εγγυηθούμε ότι η καθολική κάλυψη δεν θα είναι ένα τυπικό αλλά ένα ουσιαστικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας μας».

Και πρόσθεσε: « Ήδη τα βήματα προς το στόχο της ισότητας στην Υγεία είναι μετρήσιμα: έχουμε τις πρώτες ενδείξεις σημαντικής μείωσης των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, κυρίως για λόγους οικονομικούς, οι οποίες από 4,1% στο σύνολο του πληθυσμού το 2009 έφτασαν στο 14,4% το 2016 και υποχώρησαν στο 10,9% το 2017, μετά το νόμο για τους ανασφάλιστους.

Η ισχυρή πολιτική δέσμευση στην καθολική κάλυψη και την Ισότητα στην Υγεία ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, συνοχή και αξιοπρέπεια, συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ