ΕΛΛΑΔΑ

Τσελέντης: Πέντε εκατοστά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον σεισμό

Τσελέντης: Πέντε εκατοστά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον σεισμό
eurokinissi

Από τον ισχυρό σεισμό στη Ζάκυνθο, το νησί μετακινήθηκε πέντε εκατοστά και όχι τρία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, 'Ακης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook και προσθέτει ότι ο Πύργος μετατοπίστηκε κατά 1,7 εκατοστά.

Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία, η οποία σταδιακά ελαττώνεται ως προς τη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών.

«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά» μετά το μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου «και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά ημέρα), όχι όμως και μεγεθών», τονίζει ο κ. Τσελέντης.

Αναφέρει επίσης ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες».

Επίσης, σημειώνει ότι η νέα ανάλυση των δεδομένων GPS έδειξε πως η πόλη της Ζακύνθου μετατοπίστηκε προς τα νοτιοδυτικά περίπου κατά πέντε εκατοστά και όχι τρία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. «Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο, αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στην περιοχή», σύμφωνα με τον καθηγητή. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη, κατά τον κ. Τσελέντη, ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα δυτικά κατά 1,7 εκατοστά.

«Μέχρι στιγμής τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα», καταλήγει στην ανάρτησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ