ΕΛΛΑΔΑ

Εκπληκτικές εικόνες από «κόκκινη» καταιγίδα στη Σάμο

Εκπληκτικές εικόνες από «κόκκινη» καταιγίδα στη Σάμο
EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/ φωτογραφία αρχέιου

Ένα μοναδικό φαινόμενο προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι κεραυνοί που φώτισαν τον ουρανό το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο νησί της Σάμου, λόγω της έντονης καταιγίδας που έπληξε το νησί.

Η ιδιαίτερα έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης συνδυάστηκε με το πέρασμα του μετώπου, δίνοντας στους αλλεπάλληλους κεραυνούς αποχρώσεις Σαχάρας που έκαναν τη νύχτα μέρα.

Τις εκπληκτικές φωτογραφίες κατέγραψε ο Μανώλης Θράβαλος, φωτογράφος και συνεργάτης του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου και σε αυτές φαίνεται το Πυθαγόρειο την ώρα που ένας κεραυνός από το μέτωπο που πλησίαζε, φώτισε τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας την ταραχή που επικρατούσε.

«Οι κεραυνοί εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος, αν και λίγο περισσότερο προς το μπλε, και γι'αυτό γενικά η λάμψη τους είναι λευκή με μπλε απόχρωση. Παρ'όλα αυτά, τα μπλε μήκη κύματος διασκορπίζονται περισσότερο σε σχέση με τα κόκκινα όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη ποσότητα πολύ μικρών σωματιδίων, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Έτσι έγινε και την Παρασκευή, όταν η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, αφαίρεσε την χαρακτηριστική μπλε λάμψη του κεραυνού, αφήνοντας τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις να υπερισχύσουν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο της "κόκκινης καταιγίδας" δεν είναι σπάνιο, αφού σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του, αν και είναι πιο συνηθισμένο αυτό να γίνεται την άνοιξη και όχι μέσα στην καρδιά του χειμώνα», σημείωσε ο κ. Θράβαλος.

Όπως μεταδίδει το samos24.gr, ο φετινός Ιανουάριος συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ πολλών χρόνων όσον αφορά τις βροχοπτώσεις τόσο στη Σάμο, όσο και αλλού. Ενδεικτικά, ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Καρλόβασι έχει μετρήσει σχεδόν 370mm βροχής, πάνω δηλαδή από τη μισή τιμή που κατέγραψε ολόκληρο το 2018. Κάντε υπομονή καθώς απ’ότι φαίνεται, έπεται και συνέχεια, με τις προγνώσεις να βλέπουν νέα κακοκαιρία από την Τρίτη και μέχρι το τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ