ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εκκενώνονται οικισμοί λόγω της κακοκαιρίας

Κρήτη: Εκκενώνονται οικισμοί λόγω της κακοκαιρίας
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Εικόνες καταστροφής έφερε στην Κρήτη η κακοκαιρία «Ωκεανίς», με τον κόσμο να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του για λόγους ασφαλείας, την ώρα που οι Αρχές δέχονται συνεχώς τηλεφωνήματα για εγκλωβισμένα άτομα. Παράλληλα, οι έρευνες για τον αγνοούμενο 61χρονο είναι άκαρπες μέχρι στιγμής. 

Σπίτια έχουν εκκενωθεί στον Αλικιανό, στις Βουκολιές στα Χανιά καθώς και στο Ρέθυμνο, αφού ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού στον Πλατανιά.

Οι κάτοικοι που απομακρύνονται μεταφέρονται με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία. Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει, επίσης, στα Δελιανά, όπου πλημμύρισαν και εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, κατά το e-kriti.gr,

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Μαλανδράκης, έξι γέφυρες κατέρρευσαν ή είναι υπό κατάρρευση στην ευρύτερη περιοχή.

«Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό. Κάτι σαν ... Καστελόριζο γίναμε», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετέβη στα Χανιά, σταμάτησε σε όλα τα σημεία που σημειώνονται κατολισθήσεις, μίλησε με τους τεχνικούς ώστε να μείνει ανοικτή η εθνική οδός και ζήτησε την προσοχή των οδηγών ενώ συμμετέχει στο έκτακτο συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε.

Απεγκλωβισμοί

Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού 8, συνολικά, ατόμων, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα οχήματά τους, στην περιοχή Ορθούνι του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πλατανιά Χανίων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους - για αρκετές ώρες - και κάλεσαν βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Και τα 8 άτομα κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της 3ης ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Λαγουδάκη Νίκο, «και τα 8 άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια της Κρήτης δέχονται συνεχώς κλήσεις για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Σπίρτζης: Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που αντί να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά, λόγω κακοκαιρίας προσγειώθηκε στο Ηράκλειο. Μαζί με τον κ. Σπίρτζη, στην Κρήτη έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης που συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης ήδη υπάρχει κλιμάκιο μηχανικών από τις προηγούμενες καταστροφές το οποίο συμπληρώνεται τώρα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές στα προβλήματα στις υποδομές, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα» και πρόσθεσε ότι:

Tο θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο 61χρονο, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από την κατολίσθηση.

«Πηγαίνουμε προς τα Χανιά, θα κάνουμε σύσκεψη με όλους τους φορείς, το ΕΚΑΒ, την τοπική διοίκηση του στρατού, την αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Το νερό που έχει πέσει είναι παρά πολύ και το θέμα είναι ότι είχε προηγηθεί και το προηγούμενο. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό που είναι ακόμη και ανθρωπίνως δυνατό», εξήγησε ο κ. Ταφύλλης.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμένουν αύριο, Τρίτη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Κρήτης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, το κουδούνι δεν θα χτυπήσει για τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στον Δήμο Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, με απόφαση της δημοτικής αρχής κλειστά θα είναι και τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσουν επίσης.

Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου, σύμφωνα με το cretapost.gr.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συμβουλές προς τους πολίτες για την αυτοπροστασία τους δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που εκδηλώνονται στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.

Στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα κατολισθήσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ