ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστιες οι καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία – Αγωνία για τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο

Τεράστιες οι καταστροφές στην Κρήτη από την κακοκαιρία – Αγωνία για τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» από την Κρήτη, με το νησί να μετρά τις «πληγές» του μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως, χθες, Δευτέρα. Την ίδια ώρα, ο 61χρονος κτηνοτρόφος, το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από χείμαρρο, συνεχίζει να αγνοείται.

Ο 61χρονος σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, παρασύρθηκε από χείμαρρο και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. Το όχημά του εντοπίστηκε, όμως, παραμένει άγνωστη η τύχη του ιδίου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό του.

«Ο αγρότης έχει παρασυρθεί από το ποτάμι, αναζητείται από μεγάλη δύναμη της υπηρεσίας μαζί με την ΕΜΑΚ, τα νερά είναι ορμητικά και ευχόμαστε το καλύτερο. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το επόμενο 6ωρο θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης Εκκενώθηκε χωριό στο Ρέθυμνο



Εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου έχει δοθεί από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας.

Λόγω των σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι Αρχές απομάκρυναν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Ο ποταμός αυτός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Σε ποτάμι μετατράπηκε η Εθνική Οδός

Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και επί του ΒΟΑΚ. Από το βράδυ της Κυριακής, σε όλο το μήκος της εθνικής οδού του νησιού, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ βράχοι αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο οδόστρωμα, προκαλώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Προβλήματα στα Χανιά από την κακοκαιρία

Την ίδια στιγμή, προβλήματα σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας προκάλεσε η κακοκαιρία, που εκδηλώθηκε στα Χανιά από το μεσημέρι της Κυριακής με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους.

Σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώθηκαν καταπτώσεις χωμάτων και πετρών.

Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Από τη συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου ακινητοποιήθηκαν πολλά οχήματα, χωρίς ωστόσο οι οδηγοί να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο, καθώς απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τα οχήματά τους.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν ακόμα στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, δέντρο έπεσε από την ανατολική πλευρά του δημοτικού κήπου Χανίων προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διακοπές ρεύματος στα Χανιά

Σοβαρά προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία βρέθηκαν επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών.

Κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά.

Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών. Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης.

Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο.

Έπεσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλιά Εθνική Οδό - Κινδύνεψαν άνθρωποι

Η γέφυρα στην Παλαιά Εθνική Οδό υπέστη καθίζηση λόγω του μεγάλου όγκου νερών, ενώ και αυτή των Βουκολιών κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, στο Συρίλι του δήμου Πλατανιά, ένα κομμάτι της γέφυρας έχει καταρρεύσει με την διέλευση στο σημείο να έχει απαγορευτεί.

Νωρίτερα, δύο γυναίκες είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, καθώς σημειώθηκε κατολίσθηση και οι πέτρες πλάκωσαν τα σπίτια, λίγη ώρα αργότερα η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος.

«Έχουν πέσει 6 γέφυρες»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά Χανίων, Γιάννη Μαλανδράκη, έξι γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Ο κ. Μαλανδράκης, μιλώντας για την κατάρρευση του γεφυριού Κερίτη, έκανε λόγο για «πανωλεθρία» καθώς δεν είναι η μόνη γέφυρα που έπεσε.

«Είναι μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο νομό και με τα Χανιά περνάμε από τον λεγόμενο ΒΟΑΚ που είναι κλειστός από τις αρχές Γενάρη λόγω κατολισθήσεων. Μιλάμε για πανωλεθρία. Όταν σε έναν δήμο έχουν πέσει 6 γέφυρες οι οποίες είναι 60, 70 και 50 ετών, αυτό που βιώνουμε δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Δεν είναι θέμα κρατικής μέριμνας...Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό», είπε μεταξύ άλλων.

Κλειστά τα σχολεία

Ρέθυμνο

Ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας ενημερώνουν τους συμπολίτες ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Σε ό,τι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης ΔΕΝ θα λειτουργήσουν και σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και στο δήμο Αμαρίου και στο δήμο Μυλοποτάμου.

Χανιά

Δήμος Χανίων

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, σε συνεννόηση και με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Μανώλη Μηλιαράκη και Στέλιο Ζερβάκη αντίστοιχα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη (26/2), όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί εντός των ορίων του Δήμου Χανίων.

Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά αποφάσισε τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), λόγω των ακραίων δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις) που επικρατούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά καθώς και τα σχολεία του Έλους.

Δήμος Αποκορώνου

Με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) και για σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, λόγω έντονης βροχόπτωσης που πιθανών να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα ,κατά τόπους πτώση βράχων και χωμάτινων όγκων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διερχόμενων.

Δήμος Καντάνου - Σελίνου

Ο δήμος Καντάνου - Σελίνου ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Δήμος Μυλοποτάμου

Για λόγους ασφαλείας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Μυλοποτάμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου.

Σαρώνει το Ρέθυμνο η «Ωκεανίδα»

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αντιπεριφεριάρχης Μαίρη Λιονή και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας εφιστούν στην προσοχή σε όλους τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις τους οι οποίες πρέπει όπως επισημαίνουν να ελαχιστοποιηθούν.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που πνέουν από τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους συμπολίτες που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες, ενημερώνει ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις παρακάτω περιοχές:

Πριν το χωριό στο Γιαννούδι, Λούτρα, Κυριάννα, Πηγή, Καλονύκτι, Καμπανός -στην Αγία Κυριακή-, Μαλάκι, Μαρουλού -όπου υπάρχει και κατολίσθηση και πλημμύρα-, Αγία Παρασκευή, Καστελλάκια, Μετόχι, Αρμένοι, Μικρά Ανώγεια, Βιράν Επισκοπή -στο κέντρο του Πλατανιά-, Τσεσμέ, Μούντρος, Παλαίλημνος, Σαϊτούρες, οικισμός δημοσίων υπαλλήλων στο Μαρουλά και στη Γέφυρα Σταυρωμένου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και επεμβαίνει τάχιστα σύμφωνα με τον διοικητής της Περιφερειακής διοίκησης Κρήτης κ. Λαγουδάκη ο οποίος καλεί τους οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Για δεύτερη ημέρα παραμένει κλειστός ο Δημοτικός Κήπος, με απόφαση της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης.

Προβλήματα και στο Ηράκλειο

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή.

Στο ύψος του Φόδελε διεκόπη το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Ρέθυμνο και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή και υπό την παρακολούθηση της Τροχαίας.

Σημαντικές κατολισθήσεις, πρανών και βράχων, καταγράφηκαν στις Σίσες, αλλά και στην Σκεπαστή.

Θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

Η εξέλιξη των βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Στο βίντεο του meteo.gr, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτιμώμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη μέχρι αργά σήμερα το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ