ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Στυλιανίδης: Καθοριστικής σημασίας η παροχή διερμηνείας στα νοσοκομεία

Χρ. Στυλιανίδης: Καθοριστικής σημασίας η παροχή διερμηνείας στα νοσοκομεία

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διοικητή Εμμανουήλ Παπασάββα και το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και με την ομάδα των εκπαιδευμένων διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης.

Ο κύριος Παπασάββας, γιατροί και νοσηλευτές, τόνισαν την καθοριστική σημασία της διευκόλυνσης της επικοινωνίας τους με πρόσφυγες και μετανάστες. Η δράση «Παροχή Υπηρεσιών Διερμηνείας σε Φορείς Υγείας» τους εξασφαλίζει αφενός, τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν τα λόγια των ασθενών, προκειμένου να κάνουν σωστή διάγνωση και αφετέρου, τη μεταφορά των οδηγιών τους προς τους ασθενείς με απόλυτη ακρίβεια στη γλώσσα τους.

Ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που έγινε εφικτή η βοήθεια στα νοσοκομεία μέσω της διερμηνείας από τη ΜΕΤΑδραση και συνεχάρη την ομάδα της Οργάνωσης. «Είναι ένα πρόγραμμα διερμηνείας που αξιοποιεί πλήρως την τηλεδιερμηνεία, την τηλεδιάσκεψη, όπου με μια μικρή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόλυτα αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα του προγράμματος, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον ασθενή, στο προσφυγόπουλο, μέσω του διερμηνέα να μπορέσει να πει ακριβώς τι νιώθει και τι έχει στο γιατρό για να γίνει η σωστή διάγνωση» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Η δράση πραγματοποιείται από τον Μάρτιο του 2018 με χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Χάρη σε αυτή, έγινε εφικτή, για πρώτη φορά σε σταθερή βάση, η φυσική παρουσία ομάδας διερμηνέων σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Μέσα σε 11 μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20.000 ενέργειες διερμηνείας, σε 27 γλώσσες και διαλέκτους (όπως Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Παντζαμπί, Κουρμαντζί, Σορανί κ.ά.) σε συνολικά 50 νοσοκομεία. Ενώ οι στόχοι του αρχικού σχεδιασμού ξεπεράστηκαν κατά 120%, όλο και περισσότερα νοσοκομεία ζητούν να ενταχθούν στη δράση. Μεγάλη στήριξη παρέχει επίσης, η παράλληλη παροχή τηλεφωνικής διερμηνείας για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών, καθώς και εκτάκτων περιπτώσεων, κατόπιν αιτήματος όχι μόνο από νοσοκομεία, αλλά και από άλλους φορείς υγείας (π.χ. παραρτήματα ΙΚΑ, κέντρα απεξάρτησης κ.ά.).

«Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολύτιμη στήριξη σε μία ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών και στην προσπάθειά μας να καλύψουμε το κενό της επικοινωνίας στο χώρο της Υγείας.

Πρόκειται για μια πάγια και διαχρονική ανάγκη των νοσοκομείων. Γι’ αυτό, η ΜΕΤΑδραση, από την ίδρυσή της, το 2010, ανταποκρίνεται στις επείγουσες εκκλήσεις των νοσοκομείων, κυρίως σε εθελοντική βάση και με ίδιους πόρους», δήλωσε η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά.
Το σύστημα τηλεδιάσκεψης της ΜΕΤΑδρασης εφαρμόστηκε πιλοτικά για πρώτη φορά σε δύο νοσοκομεία της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές τηλεϊατρικής των νοσοκομείων και τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Ευχή της ΜΕΤΑδρασης είναι η στήριξη της υποδομής όλων των νοσοκομείων της χώρας, έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την καινοτομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ