ΕΛΛΑΔΑ

Πολάκης στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ: Βρήκες το υπουργείο αυτή τη φορά

Πολάκης στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ: Βρήκες το υπουργείο αυτή τη φορά
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν από το πρωί της Πέμπτης (21/03/2019) με σκοπό να διανυκτερεύσουν, καθαρίστριες από νοσοκομεία όπως το Δρομοκαΐτειο και ο Άγιος Σάββας, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σε μερικούς μήνες.

Το Σωματείο των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκει «καμία αναγκαιότητα να ρυθμίσει το μείζον πρόβλημα των καθαριστριών του Νοσοκομείου μας των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τέλος Αυγούστου και απολύονται».

«Παρότι αίτημα είναι η μονιμοποίηση, ζητήσαμε επανειλημμένα από την κυβέρνηση την παράταση των συμβάσεων και ενιαίο διαγωνισμό ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Η κυβέρνηση σιωπά. Προκηρύσσει ξεχωριστούς διαγωνισμούς ανά νοσοκομείο για να εγκλωβίσει χιλιάδες υποψήφιους και να πουλήσει ψεύτικες προσδοκίες για προσλήψεις στο Δημόσιο. Οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου, εργάζονται πάνω από 10 χρόνια. Αγωνίζονται από την πρώτη στιγμή για εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψή τους από το νοσοκομείο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έφτασε με τη μηχανή του στο υπουργείο ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πήρε τη ντουντούκα για να μιλήσει στους εργαζόμενους, όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τον διέκοπτε. Τότε, ο Παύλος Πολάκης του είπε:

Σταμάτα, το βρήκες το υπουργείο αυτήν τη φορά, άσε με να μιλήσω στους εργαζόμενους".

Ο κ. Γιαννάκος προ ημερών, κατά τη διάρκεια άλλης κινητοποίησης, μπέρδεψε το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Εργασίας.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι, όπου τελειώνει το 18μηνο ή η διετία ξαναπροκηρύσσονται διαγωνισμοί, όσοι εργάζονται ήδη μοριοδοντούνται επιπλέον και μπορούν να κάνουν αίτηση στο νέο διαγωνισμό πριν λήξει η σύμβασή τους.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση 68/18-3-2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίπτονται πλέον οριστικά οι αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο πλαίσιο πρότυπης δίκης (ν. 3900/2010) που σημαίνει ότι είναι δεσμευτική για όλα τα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία που είχαν χορηγήσει αναστολές υπέρ των εργολάβων παγώνοντας τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών στους εργαζόμενους. Έτσι, πλέον επίσημα ανοίγει ο δρόμος σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας για την ολοκλήρωση της σύναψης συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα εξοικονομηθούν δημοσιονομικοί πόροι και θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με βάση την απόφαση αυτή του ΣτΕ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο αφορούσε η πρότυπη δίκη μετά από προσφυγή των εργολάβων, προχώρησε ήδη στην κατάθεση σχετικής προκήρυξης στον ΑΣΕΠ για ατομικές συμβάσεις για τις 165 συνολικά θέσεις εργασίας στους τομείς σίτισης-εστίασης και φύλαξης.

Το υπουργείο Υγείας καλεί με σχετική εγκύκλιο, τις διοικήσεις όλων των υγειονομικών μονάδων της χώρας που χρησιμοποιούν ακόμα εργολαβικές εταιρείες στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες (ή να ολοκληρώσουν από το σημείο που υποχρεώθηκαν να σταματήσουν) για την προκήρυξη θέσεων εργασίας και εργασιακές συμβάσεις με εργαζόμενους στους τομείς αυτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ