ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία – Κρύο, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Καιρός: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία – Κρύο, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
Eurokinissi

Σε πλήρη ισχύ είναι το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στα πελάγη. Το σκηνικό του καιρού αναμένεται να είναι χειμερινό έως το τέλος του μήνα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν Την Παρασκευή (29-03-2019) τις Κυκλάδες (κυρίως τις νότιες) τις πρωινές ώρες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι άνεμοι στο Ιόνιο από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στο Αιγαίο οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (30-03-2019).

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η έλευση ιδιαίτερα ψυχρών αερίων μαζών από την Πέμπτη (28/3) και η επικράτηση θυελλωδών έως πολύ θυελλωδών βοριάδων μέχρι την Κυριακή (31/3).

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι βροχοπτώσεις θα είναι περιορισμένες και θα εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στην Κρήτη.

Ο καιρός σήμερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Νότιες Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, φαινόμενα τα οποία τοπικά δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση, και σφοδρούς ανέμους εντάσεων έως 10 μποφόρ στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, περιμένουμε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Χαμηλά η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 14 βαθμούς.
Στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 2 έως 16.
Στην Ήπειρο από 7 έως 17 βαθμούς.
Στα κεντρικά ηπειρωτικά από 5 έως 15.
Στα δυτικά και νότια από 8 έως 16 βαθμούς.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 13 βαθμούς.
Στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς.
Στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι 10 μποφόρ στα πελάγη

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις , 7 με 8 μποφόρ, και σε πολλές περιοχές πολύ θυελλώδεις με εντάσεις 9 έως 10 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ, και τοπικά 8 έως 9 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

xx

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά και νότια φθάνουν κατά τόπους τα 9 και τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς.
Θερμοκρασία: από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες. Κατά τόπους παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Μετά το μεσημέρι στα κεντρικά και βαθμιαία μέχρι τη νύχτα στα νότια σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά μέχρι το μεσημέρι 8 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα κεντρικά και νότια όπου μέχρι και το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικότερα και τα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις Κυκλάδες τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και στα νότια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός μέχρι και την Κυριακή

Το Σάββατο (30/03) στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα την Παρασκευή ασθενείς στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με μικρή άνοδο το Σάββατο κυρίως στα δυτικά.

Την Κυριακή (31/03) στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7, πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ