ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Μέχρι πότε θα παραμείνει η σκόνη - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Κ. Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Μέχρι πότε θα παραμείνει η σκόνη - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ θα παραμείνει η αφρικανική σκόνη πάνω από τη χώρα μας, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και επισημαίνει στο CNN Greece ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει από την Κυριακή του Πάσχα, με τον κύριο όγκο σκόνης να φεύγει από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επομένως, τα νέα είναι ευχάριστα για όσους επιθυμούν να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία.

Σήμερα, Μ. Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη επηρεάζει εκτός από ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Μεσογείου -ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ιταλία- και περιοχές βορειότερα. Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι ότι έχουν φτάσει συγκεντρώσεις σκόνης ακόμα και μέχρι περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, όπως είπε ο κ. Λαγουβάρδος «μέσα στο επόμενο 24ωρο θα συνεχιστεί προς τα ανατολικά, επομένως θα επηρεάσει και τη χώρα μας, κυρίως τη Δυτική Ελλάδα. Εκεί αναμένονται υψηλότερες συγκεντρώσεις και θα παραμείνει πάνω από τη χώρα μας από όσο δείχνουν τα στοιχεία μέχρι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ».

Καθώς, όμως, αναμένονται και κάποιες βροχές, θα σημειωθούν το επόμενο 48ωρο και λασποβροχές στη χώρα:

«Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έχουμε και θα τις έχουμε στο επόμενο 48ωρο κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα. Θα έχουμε απόθεση σκόνης λόγω του βάρους της σε αρκετές περιοχές, αλλά και λόγω της βροχής. Επειδή περιμένουμε και τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη κάποιες σποραδικές βροχές στα ηπειρωτικά, όχι κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο, θα βοηθήσει, όμως, αυτό ώστε να πέσει η σκόνη στο έδαφος με τη μορφή λασποβροχής. Επομένως θα έχουμε και λασποβροχές σε κάποιες περιοχές μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη».

«Από το Μεγάλο Σάββατο και κυρίως την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα αλλάξει και επομένως το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της ποσότητας σκόνης θα απομακρυνθεί από τη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Μέχρι και σήμερα οι συγκεντρώσεις σκόνης χαμηλά, εκεί δηλαδή που ζούμε, δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, δεχόμαστε αρκετά υψηλά στρώματα, θα περιμένουμε, όμως, να κατέβουν χαμηλότερα μέσα στο επόμενο 48ωρο», προσθέτει ο ίδιος και συνιστά σε όσους πολίτες έχουν προβλήματα με τη σκόνη, να αποφεύγουν κάποιες μετακινήσεις και έντονες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά την αφρικανική σκόνη και τις επιπτώσεις της μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ