ΕΛΛΑΔΑ

Δορυφορική εικόνα από την πορεία της αφρικανικής σκόνης

Δορυφορική εικόνα από την πορεία της αφρικανικής σκόνης
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σήμερα, Μ. Τετάρτη, καθώς μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης έχει σκεπάσει τη χώρα.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Μ. Τετάρτης 24/04 και ώρα 11:00 δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι το Μ. Σάββατο 27/04.

meteo 2

Στο βίντεο που ακολουθεί, διακρίνεται η έντονη μεταφορά σκόνης (με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου) κατά μήκος της Κεντρικής Μεσογείου, με υψηλές συγκεντρώσεις να φτάνουν έως και την Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Το meteo.gr παρουσιάζει ακόμα τα κατακόρυφα προφίλ των συγκεντρώσεων της σκόνης την Μ. Τετάρτη 24/04 σε έξι περιοχές της χώρας μας, όπως υπολογίστηκαν από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr WRF-CHEM. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Με σκιαγραφημένες περιοχές τονίζουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες όπως θα παρατηρήσετε, είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα (πχ Κέρκυρα και Καλαμάτα) και στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη).

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

meteo

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά την αφρικανική σκόνη και τις επιπτώσεις της μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ