ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρό πόκερ υπ. Υγείας & νεοεκλεγέντος ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Σκληρό πόκερ υπ. Υγείας & νεοεκλεγέντος ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα σκληρό πόκερ με απρόβλεπτες συνέπειες παίζεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του νέου ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Ανδρέας Ξανθός, ανήμερα τη Μ. Πέμπτη πήρε τη μεγάλη απόφαση να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης αναφορικά με την εκλογή του νέου ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μετά από καταγγελίες για λαθροχειρία και αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Με δύο λόγια, ο υπουργός δεν αναγνωρίζει και άρα δεν επικυρώνει τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του ΠΙΣ. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση, από που ορμώμενος, τι μήνυμα θέλει να στείλει και γιατί δεν ανέθεσε το… δυσάρεστο αυτό έργο, στην δικαιοσύνη;

Ο υπουργός Υγείας ως άλλος κομματάρχης…

Η απάντηση είναι σκληροπυρηνική και έρχεται δια στόματος του νέου προέδρου του ΠΙΣ (που έπαψε ο υπουργός Υγείας ωστόσο) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου: «Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αποφάσισε να κάνει τον δικαστή και να παίξει ρόλο κριτή των ενστάσεων, ενώ θα έπρεπε λογικά, να στείλει τις ενστάσεις στην δικαιοσύνη. Εμείς από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι τα ψηφοδέλτια αλλά και τα επικυρωμένα έγγραφα είναι στην διάθεσή του να τα ελέγξει. Αν θες να κάνεις τον κριτή, αυτόν που πρόκειται να καταδικάσεις πρέπει να τον ακούσεις. Δεν άκουσε ποτέ την άποψή μου συμπεριφέρθηκε ως κομματάρχης και ως εργατοπατέρας».

Ο υπουργός, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, άκουσε με μεγάλη ευκολία τις καταγγελίες, τις οποίες δεν διερεύνησε.

Πλέον το νεοεκλεγέν ΔΣ του ΠΙΣ απάντησε με αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης 2 Μαΐου, τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, προχώρησαν στην κατάθεση του αιτήματος ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης με την οποία ο υπουργός Υγείας επικαλούμενος προσχηματικούς λόγους, όπως λένε, αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Η προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πραξικοπηματική κίνηση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ανέμενε τη Μεγάλη Πέμπτη για να εκδώσει την υπουργική απόφαση, ώστε να μη λάβει τη δέουσα δημοσιότητα» αναφέρει το ΔΣ του ΠΙΣ και συμπληρώνει: «Από την τακτική αυτή και μόνο, καθίσταται σαφές ότι το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ προκαλεί φόβο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λόγω της έντονης και παρεμβατικής του δραστηριότητας η οποία είναι ωφέλιμη για τους γιατρούς της χώρας. Προφανώς ο υπουργός Υγείας επιθυμεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο άφωνο για όσο διάστημα απομένει στην κυβέρνηση».

Το χρονικό της υπόθεσης

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το ψηφοδέλτιο στο οποίο ηγείτο ο κ. Εξαδάκτυλος έλαβε 62% των ψήφων του εκλογικού σώματος, αυτό του κ. Δημήτρη Βαρνάβα 10% (αμιγώς ΣΥΡΙΖΑ) ενώ οι υπόλοιπες 4 παρατάξεις έλαβαν μονοψήφιο ποσοστό. Υπήρξαν επίσης 3 ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν. Στη μεγάλη πλειοψηφία το ψηφοδέλτιο του κ. Εξαδάκτυλου είχε υποψήφιους από την κεντροδεξιά, από φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες αλλά και άλλους χώρους. Αξίζει Αξίζει να τονιστεί, ότι στην εκλογική διαδικασία, δεν σημειώθηκε καμία ένσταση επί των ψήφων, παρά μόνο ενστάσεις για επανακαταμέτρηση ως προς την σταυροδοσία. Έτσι, προέκυψαν νέοι αριθμοί σταυρών αλλά καμία αλλαγή σε πρόσωπα, τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι ενώ ο ίδιος αρχικά είχε συγκεντρώσει 189 ψήφους, στην δεύτερη καταμέτρηση, βρέθηκε με192.

Το τίμιο σε κάθε περίπτωση, είναι όποιος ήθελε να πήγαινε στην δικαιοσύνη και όχι στον υπουργό Υγείας προκειμένου να καταθέσει τις ενστάσεις του και τις καταγγελίες του, σημειώνει με έμφαση ο κ. Εξαδάκτυλος.

Να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε το νέο ΔΣ του ΠΙΣ, ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα του ιατρικού κόσμου, όπως τα μικρά νοσοκομεία, το clawback και βέβαια το τεράστιο ζήτημα της εξάλειψης της βίας στα νοσοκομεία.

Ο ακέφαλος ΠΙΣ βλάπτει την υγεία και τους γιατρούς

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή, ο ΠΙΣ είναι ακέφαλος, ενώ έχει δημιουργηθεί απίστευτη αναστάτωση με αθώα θύματα, την ώρα που ο ίδιος ασχολείται αμιγώς με νομικά ζητήματα. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας, αρνείται να τον συναντήσει.

Και τι σημαίνει πρακτικά, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο θεσμικό ιατρικό όργανο της χώρας είναι ακέφαλο;

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του ΠΙΣ, εκατοντάδες επαγγελματίες της υγείας είναι σε αναμονή για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και για την αναγνώριση των τίτλων ειδικότητας. Συγκεκριμένα, η άρνηση του Ανδρέα Ξανθού να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών έχει αφήσει μετέωρους 377 νέους γιατρούς που έχουν δώσει εξετάσεις και είναι σε αναμονή για την αναγνώριση του τίτλου τους από τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ.

Επίσης 13 γιατροί οι οποίοι θέλουν να αναχωρήσουν για εργασία στο εξωτερικό είναι αντίστοιχα σε αναμονή, καθώς ο ΠΙΣ δεν μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικά ορθής άσκησης ιατρικού επαγγέλματος (certificate of good standing), μετά την απόφαση του υπουργού για τις τελευταίες εκλογές.

Ακόμη, οκτώ νέοι γιατροί δεν μπορούν να ξεκινήσουν την εργασία τους, λόγω της μη έκδοσης των αδειών ασκήσεως επαγγέλματός τους, εξαιτίας των προσκομμάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ορθή λειτουργία του Συλλόγου.

Όμως δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες γιατροί που πλήττονται από την απόφαση του Ανδρέα Ξανθού. Αυτή τη στιγμή, έχουν μπλοκάρει οι λογαριασμοί του ΠΙΣ στις τράπεζες αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη νομιμοποίηση για αναλήψεις και πληρωμές και έτσι δεν θα μπορεί να γίνει εκταμίευση των μισθών των υπαλλήλων του ΠΙΣ (πρόλαβαν και πληρώθηκαν για τον Μάιο) και άλλων πληρωμών.

Έρχονται νέες εκλογές

Τι μέλλει γενέσθαι επομένως; Αναφέρει ο συνομιλητής μας:

«ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε το πράσινο φως ώστε το προηγούμενο ΔΣ του ΠΙΣ να προκηρύξει εκ νέου εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να προκηρυχθούν σε δύο μήνες. Όμως φανταστείτε, εκλογές θα προκηρυχθούν από ΔΣ που προκύπτει από παράνομη απόφαση υπουργού σε έναν αέναο κύκλο ακυρώσεων». Και συνεχίζει:

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα βρεθούν νομικές διέξοδοι και ο υπουργός έστω και τώρα με παρρησία πρέπει να επικυρώσει την δική μας εκλογή, να ακυρώσει την υπουργική του απόφαση του και να στείλει την υπόθεση στην δικαιοσύνη».

Ένα νέο ακόμη στοιχείο που προκύπτει από την υπόθεση, είναι ότι το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Εξαδάκτυλος, διαβίβασε στο διοικητικό Πρωτοδικείο, όλες τις ενστάσεις, κάτι που όφειλε να έχει πράξει ο υπουργός Υγείας, όπως σχολιάζει ο συνομιλητής μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ