ΕΛΛΑΔΑ

Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι πρόταση για αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι πρόταση για αύξηση εργοδοτικών εισφορών
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη τύπου EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Την αντίθεση τους στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του ασφαλιστικού, εξέφρασαν οι δανειστές δια στόματος Βάλντις Ντρομπρόβσκις, με το σκεπτικό ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κι ότι δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ότι ο δημοσιονομικός στόχος δεν καλύπτεται χωρίς την μείωση συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ και στην προσπάθεια της να μην βάλει μαχαίρι, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του 2012 . Από τον Ιούλιο του 2014 οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2,9% και οι εισφορές των εργαζόμενων κατά 1%. Λόγω αυτής της μείωσης εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, υποχώρησαν κατά 1 δις ετησίως.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι εξετάζεται, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν περικοπές στο ασφαλιστικό από άλλους πόρους. Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης είναι η απευθείας σύνδεση εισφοράς μέσω φορολογίας με την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να προωθηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ