ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες

Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Έξι συνολικά μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο χωριό Δίβρη Φθιώτιδας, στη Φυλή, στο Πευκί Ευβοίας, στην ανατολική Μάνη, στους Αγίους Θεοδώρους και στα Τρίκαλα.

Μεγάλη φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση καθώς έσπευσαν στο σημείο 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος καθώς επίσης και 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ, 1 ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο.

Λίγη ώρα αργότερα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 64 πυροσβέστες (50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος), 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 2 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πυρκαγιά στη Δίβρη: Δίπλα από τα σπίτια πέρασαν οι φλόγες

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε στο χωριό Δίβρη Φθιώτιδας. Οι φλόγες πέρασαν δίπλα από την πλατεία του χωριού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι,χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές στα σπίτια παρά μόνο σε κάποιες αγροτικές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο.

Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να αντιληφθούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά περίπου 3 χλμ. μακριά από το χωριό Δίβρη, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Λαμία, οι φλόγες είχαν φτάσει δίπλα από τα σπίτια τους.

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και σε λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Τρία σπίτια απειλήθηκαν, αλλά οι ένοικοι είχαν προλάβει να φύγουν.

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα .

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην περιοχή της Δίβρης οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνδράμουν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει πολλές διακυμάνσεις με συνέπεια οι πυροσβέστες να μην καταφέρνουν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται περιφερειακά από το χωριό και έχουν μια κίνηση προς ανατολάς μέσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος όπως επίσης και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Φάνης Σπανός βρίσκονται εκεί και συντονίζουν την απομάκρυνση των κατοίκων, ενώ οι πυροσβέστες έχουν κάνει ζώνη γύρω από το χωριό.

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και πλέον ανέρχονται σε 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 πεζοπόρου τμήματος. Ρίψεις πραγματοποιούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Στην περιοχή εκδηλώθηκαν νωρίτερα και άλλες τρεις πυρκαγιές -στην Αγία Άννα, στην περιοχή των μεταλλείων Δομοκού και την Λυγαριά.

Φωτιά στο Πευκί Ευβοίας

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε στο Πευκί Ευβοίας. Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν απειλείται κάποιος οικισμός.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης για την πυρκαγιά και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Κορογονιάνικα Ανατολικής Μάνης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση και έχει κατεύθυνση προς τη θάλασσα, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές».

Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ», και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά στη Φυλή

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση πλησίον του γηπέδου Θρασυβούλου στη Φυλή Αττικής.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 10οχήματα, 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.

Δύο πυρκαγιές στα Τρίκαλα

Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν και στον νομό Τρικάλων, οι οποίες έχουν πλέον σβήσει.

Η πυρκαγιά στο πλατανόδασος του Διαλεκτού στον δήμο Τρικκαίων έκαψε σύμφωνα με πληροφορίες, ξερά χόρτα, λεύκες, ιτιές και πλατάνια. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες

Η φωτιά στην περιοχή του Πρίνους, που ανήκει στον δήμο Πύλης, ξέσπασε σε αποστραγγιστικό κανάλι. Στην κατάσβεση συνέδραμαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής με πέντε άνδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ