ΕΛΛΑΔΑ

Στάχτη 23.000 στρέμματα στην Εύβοια: Τα στοιχεία που «δείχνουν» εμπρησμό

Στάχτη 23.000 στρέμματα στην Εύβοια: Τα στοιχεία που «δείχνουν» εμπρησμό
AP Photo/Yorgos Karahalis

Το σενάριο του εμπρησμού βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της πυροσβεστικής για την έναρξη της φωτιάς στην Εύβοια, που κατέκαψε 23.000 στρέμματα γης εκ των οποίων 10.000 ήταν συμπαγές πευκοδάσος.

Παρότι η Πυροσβεστική δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια.

Το σενάριο του εμπρησμού ενισχύεται από το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία με μικρή χρονική διαφορά. Και μάλιστα σε μια απόσταση 1.500 μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη, το οποίο υπέστη ζημιές και εκκενώθηκε την πρώτη ημέρα της φωτιάς.

Τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται βέβαιοι πως η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις «πληγές» τους, μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν μετά από πολυήμερη «μάχη» να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, ωστόσο δεν εφησυχάζουν καθώς η οποιαδήποτε αναζωπύρωση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να δημιουργήσει νέα προβλήματα.Τα ευρήματα και οι ύποπτοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική εντόπισε ίχνη καύσης -μεταξύ των οποίων στουπιά και μέρη μπιτονιών- στα τρία σημεία όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.

Μάλιστα έχουν εξεταστεί από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού σώματος και τρεις ύποπτοι.

Ωστόσο και οι τρεις έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας.

Σημειώνεται πως ένας εξ αυτών είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για την περσινή φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμού έχουν λάβει επίσης περί τις 25 καταθέσεις κατοίκων που μίλησαν για ύποπτες κινήσεις ατόμων με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο το βράδυ της πυρκαγιάς, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Μάλιστα, στην περίπτωση της μοτοσικλέτας, αρκετοί κάτοικοι είπαν πως δεν είχε πινακίδα κυκλοφορίας, ωστόσο μέσα από τις περιγραφές τους φαίνεται πως πρόκειται για μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ