ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο POLITEIA - Βοζίκης & Σουλιώτης: Είμαστε ανώριμοι, ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε την Υγεία

Συνέδριο POLITEIA - Βοζίκης & Σουλιώτης: Είμαστε ανώριμοι, ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε την Υγεία

Με κεντρικό θέμα τη δημόσια υγεία στην πολιτική επιστήμη, αλλά και την δυναμική της λήψης των αποφάσεων στο σύστημα υγείας, και την ενδυνάμωση των ασθενών, συναντήθηκαν μεταξύ άλλων στο Ζάππειο στο διεθνές συνέδριο Πολιτικών Επιστημών ΠΟΛΙΤΕΙΑ (με διοργανωτή τον πρόεδρο του ΕΟΠΕ Σίμο Σιδηρόπουλο), δύο κορυφαίοι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας.

Οι κ.κ. Αθανάσιος Βοζίκης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα και Κυριάκος Σουλιώτης – αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησαν με σαφήνεια και ενδελεχώς, για το έλλειμμα των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, για τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος υγείας, για το αίτημα για δημοκρατία στην υγεία, για την πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες την ώρα που πρέπει αλλά και την βαρύτητα που έχει για τον ασθενή και το σύστημα υγείας, η λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, αναφέρθηκε στην πυραμίδα της λήψης αποφάσεων και στα αμείλικτα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ένας οικονομολόγος υγείας αλλά και την επίπτωση που θα έχουν αυτά, στους ασθενείς.

Πόσα αγαθά, ποια αγαθά, τι είδους υπηρεσίες θα παράσχουμε και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα, μία ερώτηση η οποία μπορεί να προβληματίσει έντονα έναν διοικητή νοσηλευτηρίου, ή ακόμη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι κατά πόσο ένα νοσοκομείο, είναι προτιμότερο να αγοράσει έναν αξονικό, ή να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς;

Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις τελικά (jungle or zoo;) ενώ όπως σημείωσε ο κ. Βοζίκης, οι παρεμβάσεις πολιτικής, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα σε ανώριμο στάδιο. Και συνέχισε λέγοντας, ότι διαχειριζόμαστε τη δαπάνη και όχι το κόστος δυστυχώς και πώς πλέον βαδίζουμε στο λεγόμενο Manage Care, με στόχο να διαχειριστούμε την υγεία και όχι την ασθένεια.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του παν. Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, αναφέρθηκε στις τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πεδίο της υγείας: στη δημιουργία του ΕΣΥ το οποίο πήρε μορφή σε περιβάλλον συστήματος, το 2000 επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, ενώ η τελευταία μεταρρύθμιση – Οδηγός, ήταν η ελληνική ύφεση, η οποία οδήγησε στην δημιουργία μεταξύ άλλων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ανάγκη να μάθουμε να μετράμε τα κόστη ώστε να μπορούμε να τα ελέγχουμε.

Ο καθηγητής, αναφέρθηκε στο αίτημα για δημοκρατία στην υγεία αλλά και στην ανάγκη η πολιτική, να συναντήσει την επιστήμη. Αναφέρθηκε ακόμη στα εξαιρετικά αντανακλαστικά της Κύπρου, όσον αφορά στην λήψη αποφάσεων στις οποίες σχετίζονται και οι ασθενείς, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ομοσπονδία των ασθενών, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της πρόσβασης των ασθενών στον γιατρό. Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα – πρωταγωνιστής, σε ένα σύστημα υγείας, είναι εάν είναι προσβάσιμες, επαρκείς, οικονομικά εφικτές, κατάλληλες και διαθέσιμες στην ώρα της ανάγκης, οι θεραπείες για τον κάθε ασθενή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ