ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιώτης - Ραφαήλ: «Υπάρχει ελπίδα» - Τι δήλωσε ο γιατρός του μετά τη θεραπεία

Παναγιώτης - Ραφαήλ: «Υπάρχει ελπίδα» - Τι δήλωσε ο γιατρός του μετά τη θεραπεία
Facebook/Γίνε ο ήρωας του Παναγιώτη-Ραφαήλ

Μήνυμα ελπίδας για την υγεία του Παναγιώτη - Ραφαήλ έστειλε ο γιατρός Βασίλης Δάρρας, ο οποίος έχει αναλάβει τη θεραπεία του στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Την Πέμπτη χορηγήθηκε στον Παναγιώτη Ραφαήλ η προγραμματισμένη πειραματική θεραπεία και η οικογένειά του ενημέρωσε για τις εξελίξεις μέσω Facebook.

Ο κ. Δάρρας δήλωσε ότι «το μήνυμα είναι να μην χάνουν την ελπίδα γιατί η ασθένεια αυτή για πολλούς και διαφόρους λόγους έχει γίνει ο στόχος πολλών ερευνητικών προσπαθειών και όπως φαίνεται έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν κι άλλες θεραπείες στο μέλλον».

Ενώ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, συμπλήρωσε: «Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να μιλούν στους γιατρούς τους, οι οποίοι οι περισσότεροι - ειδικά όσοι ασχολούνται με την νευρολογία- είναι αρκετοί ενημερωμένοι. Εγώ νομίζω υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι στην Ελλάδα οι οποίοι μπορούν να δώσουν πληροφορίες στις οικογένειες αυτές [...]. Σίγουρα υπάρχει ελπίδα και για τον Παναγιώτη - Ραφαήλ».

Ωστόσο, ο γιατρός τόνισε ότι η γονιδιακή θεραπεία αποσκοπεί στην βελτίωση και όχι και στην τελική αποθεραπεία του παιδιού.«Αυτό που λέγεται ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην τελική αποθεραπεία του παιδιού δεν ισχύει. Τα παιδιά που έχουν αυτά τα συμπτώματα δεν μπορούν και είναι αδύνατον να θεραπευτούν 100%. Ο λόγος είναι γιατί έχουν ήδη χάσει αρκετά κύτταρα στον νωτιαίο μυελό, έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό κινητικών νευρώνων και γι’ αυτό καμία θεραπεία δεν μπορεί να οδηγήσει στην τελειωτική αποθεραπεία του παιδιού. Απλά αποσκοπούμε σε κάποια βελτίωση, αποσκοπούμε στην επιβίωση του παιδιού, βελτίωση στην κινητική λειτουργία και αναπνευστική λειτουργία» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον γιατρό μια καλή εικόνα για τα αποτελέσματα της θεραπείας θα υπάρχει σε περίπου τρεις μήνες και μία καλύτερη σε έναν χρόνο.

«Οι γονείς φαίνονταν ενθουσιασμένοι, πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί περίμεναν πάρα πολύ καιρό για να πάρει την θεραπεία ο Παναγιώτης Ραφαήλ. Όλα πήγαν καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ