ΕΛΛΑΔΑ

#PAINted: Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις - Ηχηρό μήνυμα για το «αόρατο» φαινομένο

#PAINted: Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις - Ηχηρό μήνυμα για το «αόρατο» φαινομένο
ΔΙΟΤΙΜΑ

Για το Κέντρο Διοτίμα, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών είναι μέρα ορόσημο για τις γυναίκες και θηλυκότητες όλου του κόσμου. Hμέρα αγώνα και ορατότητας για ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο που παραμένει «αόρατο». Φαινόμενο που διαφεύγει από τις στατιστικές (όταν, όπου και αν υπάρχουν), δεδομένου ότι συγκαλύπτεται από βολικούς μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται.

Σε μία κίνηση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για για τα πολλαπλά τραύματα που προκαλούν όλες οι μορφές της έμφυλης βίας -λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, συμβολική- η οργάνωση και η Makeup & Digital Artist, Ελεάνα Δημοπούλου, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην καμπάνια #PAINted.

Η καμπάνια #PAINted αξιοποιεί το χρώμα για να «μιλήσει» για όλες τις μορφές έμφυλης βίας που συχνά δεν αφήνουν ορατά σημάδια, ωστόσο προκαλούν πολλαπλά τραύματα στα άτομα που τις έχουν βιώσει ή τις βιώνουν, είτε στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο χώρο (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking, stalking κ.ά.).

«Ζωγραφίζοντας τον πόνο και το τραύμα, «δίνουμε ορατότητα σε ένα "αόρατο φαινόμενο", που πολλές φορές διαφεύγει από τις στατιστικές, ενώ συχνά συγκαλύπτεται από βολικούς μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται», σημειώνει η οργάνωση.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε όλες τις μορφές έμφυλης βίας, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη διαμόρφωση συλλογικής κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στην έμφυλη βία και τον σεξισμό, αλλά και η ενίσχυση μια συλλογικής νοοτροπίας στήριξης των επιζωσών/επιζώντων έμφυλης βίας.

«Άλλωστε για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στην έμφυλη βία είναι αναγκαία η συμβολή όλων μας».

*Αν βιώνεις έμφυλη βία ή γνωρίζεις κάποιο περιστατικό κάλεσε στη Γραμμή SOS 15900 για να λάβεις την απαραίτητη πληροφόρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ