ΕΛΛΑΔΑ

Κως: Συμπλοκές, έκτακτα μέτρα ασφαλείας και φόβοι για σαμποτάζ

Κως: Συμπλοκές, έκτακτα μέτρα ασφαλείας και φόβοι για σαμποτάζ
Συμπλοκές κατοίκων-ΜΑΤ στην Κω Βήμα της Κω

Συμπλοκές μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κατοίκων της Κω σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες για τη δημιουργία hot Spot.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι του νησιού που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χωριό Πυλί, όπου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο στο οποίο θα δημιουργηθεί το επίμαχο hot spot, αντιλήφθησαν διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες μετέβησαν στο σημείο για να αλλάξουν στη βάρδια τους συναδέλφους τους.

Οι κάτοικοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το στρατόπεδο από την πλαϊνή είσοδο, έγιναν όμως αντιληπτοί και τότε οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε "κυνηγητό". Όπως αναφέρει το Βήμα της Κω, αμέσως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και των ΜΑΤ, με τους μεν να εκτοξεύουν πέτρες και μολότοφ και τους δε να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.

kosepeisodia1

Η καταδίωξη δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά έφτασε έως τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο του νησιού, με τον δήμαρχο της Κω να καταγγέλει μέσω του CNN Greece ότι «τα ΜΑΤ εστάλησαν εδώ για να φυλάξουν το χώρο και να μην εμποδιστούν οι εργασίες, δεν έχουν δουλειά να βγαίνουν στον επαρχιακό δρόμο και να προκαλούν τους πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι, ούτε να κυνηγούν τους πολίτες στα χωράφια».

Σύμφωνα με την Κατερίνα Φιλοπούλου δημοσιογράφο στο "Βήμα της Κω", που μίλησε στο CNN Greece, δυο πολίτες του νησιού ξυλοκοπήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Από τα επεισόδια έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός η κατάσταση όμως παραμένει έκρυθμη.

kosepeisodia2

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να μεταβούν εσπευσμένα με C 130 στην Κω τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

C130

Πηγή: Eurokinissi

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού πλοίο που μεταφέρει μηχανήματα, απαραίτητα για την πραγματοποίηση βαριών εργασιών για την κατασκευή του Hot Spot. Οι τοπικές αρχές φοβούνται ακόμη και σαμποτάζ από την πλευρά των κατοίκων και για το λόγο αυτό έχουν ήδη καταστρώσει υπηρεσιακό σχέδιο με έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Κω.

Οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, με στόχο να εμποδίσουν την δημιουργία spot σε στρατόπεδο του νησιού και σε καθημερινή βάση προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια.

Μάλιστα νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι του Πυλίου έκλεισαν με βράχους το δρόμο προς το στρατόπεδο που προορίζεται για hot spot. Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κω» ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό από το ύψος της λίμνης είναι κλειστός, ενώ η παρουσία του αυτοκινήτου του Ταξίαρχου προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες των κατοίκων που είναι συγκεντρωμένοι στο σημείο.

kosepeisodia

Πηγή: Βήμα της Κω

Στην περιοχή έφτασαν λίγο αργότερα και χειριστές των μηχανημάτων του στρατού, στους οποίους επετράπη η διέλευση έπειτα από διαβουλεύσεις.

Οι εργασίες για την κατασκευή hot spot στον χώρο του στρατοπέδου ξεκίνησαν την Παρασκευή, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο σε μια προσπάθεια να επιβάλουν την τάξη.

Ωστόσο μία μέρα νωρίτερα, άγνωστοι εισήλθαν στην έκταση που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του hotspot και όργωσαν και πότισαν το έδαφος. Το αποτέλεσμα είναι η συγκεκριμένη έκταση να είναι πλέον γεμάτη λάσπες, καθιστώντας αδύνατη την τέλεση οποιασδήποτε εργασίας τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται πως από τον υπουργό Άμυνας έχει γίνει γνωστό πως η 15η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση του hotspot.

Ο Πάνος Καμμένος έχει γίνει αποδέκτης αρνητικών σχολίων από τους κατοίκους του νησιού, εξαιτίας του Hot spot και λίγες μέρες νωρίτερα, όταν επιχείρησε να επισκεφθεί την Κω, είχαν διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όμως είχαν πληροφορηθεί λάθος το μέρος στο οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί ο υπουργός Άμυνας, γεγονός που τους εξαγρίωσε, αφού έχασαν την ευκαιρία να του εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Αναταραχή στην Κω για τα hotspot - Επεισόδια με ΜΑΤ

Kως: Σαμποτάζ στην έκταση που θα γίνει το hotspot- Συλλαλητήριο την Παρασκευή

Επεισόδια στην Κω με αφορμή την επίσκεψη Καμμένου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ