ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Θα καταθέσει τη Δευτέρα

Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Θα καταθέσει τη Δευτέρα
ΙΝΤΙΜΕ

Στη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». 

Όπως έγινε γνωστό, ο προστατευόμενος μάρτυρας θα καταθέσει τελικά τη Δευτέρα, στις 16:00 στην Προανακριτική Επιτροπή, με τον τρόπο που επιθυμεί, δηλαδή με αλλοιωμένη φωνή, με ηλεκτρονικά μέσα και σε διαφορετικό δωμάτιο.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική: «Ο "Μάξιμος Σαράφης" προσήλθε αυτοβούλως στην ΓΑΔΑ μετά την κάλυψη από τον Άρειο Πάγο. Θα καταθέσει όπως προβλεπει ο νόμος, με όλα τα μέτρα προστασίας την Δευτέρα 16:00, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας τον Σπύρο Λάππα. Η Προανακριτική θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί και έπειτα τα μέλη της θα μεταβούν στην ΓΑΔΑ για την εξέταση του μάρτυρα».

Όσον αφορά την άλλη προστατευόμενη μάρτυρα, την «Αικατερίνη Κελέση», δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τις Αρχές.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Σήμερα (21-02-2020) και ώρα 18:45 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής μας, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από την επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 18-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και άρθηκε η ισχύς αυτού, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί.

Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

87065906 589211518295370 4918260547792666624 n
87307455 193125478578348 6274466118694338560 n

Στη συνέχεια πηγές της ΝΔ από την Προανακριτική δήλωσαν:

«Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη είπε: «Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε τη πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν.

Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».

Τα δύο τηλεφωνήματα και οι όροι που έθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης»

Σημειώνεται πως ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές με την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δηλώνοντας πως βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής απογευματινές ώρες μετά τις 16.00 κι υπό την προϋπόθεση πως θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία του.

Η επικοινωνία έγινε χθες, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12.12 το μεσημέρι με τον τμηματάρχη της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων και το δεύτερο στις 18.53 της ίδιας ημέρας, στο οποίο ο μάρτυρας επαναλαμβάνει την πρόθεση του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» γνώρισε ότι «επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλλει στο σκοπό της με την εξέτασή του, εφόσον, όμως, τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις... Ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί...».

Η ΥΠΜ τον διαβεβαίωσε ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που έφθασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και κοινοποιείται και στην Ελένη Τουλουπάκη, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ο λόγος εξαφάνισής του δεν ήταν από απείθεια, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ