ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα παγκοσμίως - Ακόμη 49 νεκροί στην Ιταλία

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα παγκοσμίως - Ακόμη 49 νεκροί στην Ιταλία
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως ξεπέρασε σήμερα τους 100.000, ενώ η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται να δυσχαιρένει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ακόμη 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ιταλικών Αρχών τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα είναι πλέον 3.916. Οι νεκροί είναι 197, ενώ 523 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αναμένεται να διατεθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αρχίζοντας από την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και την γενικότερη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους ακόμη δύο άτομα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα αυτή στους εννέα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 154 φθάνοντας τα 577, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Κορωνοϊός: 41 νεκροί στην Ιταλία σε μία μέρα - Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 163 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, από 115 που ήταν προηγουμένως, δήλωσαν σήμερα οι ιατρικές αρχές.

Ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τον ιό, δήλωσαν το υπουργείο Υγείας και η υπηρεσία Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE).

Ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε και δεύτερος θάνατος.

Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα

Δύο μέλη του προσωπικού της British Airways βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, έχουν απομονωθεί και αναρρώνουν κατ΄οίκον, ανέφερε σήμερα η αεροπορική εταιρία.

Στην Ολλανδία, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σήμερα στα 128, από 82 χθες, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές, και η χώρα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον ιό.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε τους πιο πρόσφατους αριθμούς σε ημερήσια επικαιροποίηση των στοιχείων. Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα είναι ένας 86χρονος που πέθανε σε νοσοκομείο του Ρότερνταμ.

Στην Ελβετία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε στους 210, δήλωσε ο Ντάνιελ Κοχ, επικεφαλής (του τμήματος) μολυσματικών ασθενειών στην εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον κοροναϊό, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες.

Κώδωνας κινδύνου από τον ΠΟΥ

Τον κώδωνα του κίνδυνου για μια «ανησυχητική» απουσία ετοιμότητας που παρατηρείται σε κάποια νοσοκομεία κρούουν αξιωματούχοι υγείας σε όλον τον κόσμο, την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι κάποιες χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την κρίση. Κι όλα αυτά καθώς ο κατάλογος των κρατών όπου εμφανίζονται κρούσματα του κορωνοϊού συνεχώς μεγαλώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός προειδοποίησε χθες ότι ένας «μακρύς κατάλογος» χωρών δεν επιδεικνύει «το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης» που απαιτείται για να «αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουμε όλοι».

«Δεν πρόκειται για άσκηση», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς.

«Αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή», πρόσθεσε.

Ο Γκεμπρεεσούς κάλεσε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλων των χωρών να ηγηθούν οι ίδιοι της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ιού και να «συντονίσουν όλους τους τομείς» αντί να το αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας.

Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι μια «επιθετική ετοιμότητα».

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ένωση νοσηλευτών ανακοίνωσε ότι από μια έρευνα σε δείγμα χιλιάδων νοσηλευτών σε νοσοκομεία προέκυψαν «πολύ ανησυχητικά» αποτελέσματα.

«Δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων της χώρας μας δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαχειριστεί με ασφάλεια τον COVID-19», δήλωσε η Τζέιν Τόμασον, μια ειδική σε θέματα υγιεινής.

Οι νοσηλευτές εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ στερούνται των γνώσεων και της εκπαίδευσης για να διαχειριστούν τη νόσο, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Νοσηλευτών Μπόνι Καστίγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ