Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στο CNN Greece: Εκταμιεύουμε μισό εκατ. ευρώ για δράσεις στη Μυτιλήνη
Ο Ιταλός πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισέληνου, Φραντσέσκο Ρόκα, μίλησε στο CNN Greece για την κατάσταση στη Μυτιλήνη και τις άμεσες ανθρωπιστικές δράσεις που έχουν αποφασιστεί σε συνεργασία με τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Αποστολή CNN Greece στη Μυτιλήνη - Χρήστος Παναγόπουλος
Ο κ. Φραντσέσκο Ρόκα επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή, τον περίκλειστο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου συνεχίζεται η καταγραφή των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις δομές φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια, συνοδεία του κ. Αντώνη Αυγερινού, προέδρου του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Αποφασίσαμε να έρθουμε στο νησί μετά τις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας με το ελληνικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού. Θέλουμε να παρέχουμε υποστήριξη τόσο στους πρόσφυγες όσο και στην τοπική κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά
Σε ερώτηση σχετικά με τα περιστατικά επιθέσεων κατά μελών και εργαζομένων των ΜΚΟ που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ρόκα τόνισε:
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να αποτελεί στόχος».
«Ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ελπίδας και του αδιεξόδου, καθώς ο αριθμός των 20.000 προσφύγων και μεταναστών σ’ έναν πληθυσμό περίπου 80.000 είναι ένα γεγονός που χωρίς λύση -χωρίς σωστές διαδικασίες και σωστή ενημέρωση- μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικές εντάσεις», εκτίμησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού.
«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να αποφύγουμε την έλλειψη δράσης και πολιτικής καθοδήγησης προκειμένου να μην υπάρχουν οι συνθήκες που τροφοδοτούν την ξενοφοβία, ειδικότερα σε μία κοινωνία που έχει δείξει τη γενναιοδωρία της σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, o Φραντσέσκο Ρόκα απάντησε:
«Η αλληλεγγύη για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική. Θέλουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να βοηθήσουμε τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό γι’ αυτό και θα εκταμιεύσουμε μισό εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας».
Οι κ. Ρόκα και Αυγερινός είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ορισμένους από τους νεοεισελφθόντες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό «Ρόδος».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ρώτησε για τις ανάγκες που έχουν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Νόλαν, η Ωραία Ελένη και ο Όμηρος: Τι λένε δύο κορυφαίοι φιλόλογοι για το ζήτημα της «Οδύσσειας»
08:30
Τεμπονέρας: Στην ΕΛ.Α.Σ έχουμε περισσότερο ανάγκη από στρατιώτες και όχι στρατηγούς
08:20
Τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών Πούτιν με Τραμπ- Έτοιμες να συνδράμουν στο τέλος του πολέμου οι ΗΠΑ
08:10
Γιατί κάνει τόσο κρύο μέσα στα αεροπλάνα; Για το καλό της υγείας μας, απαντούν οι ειδικοί
08:00