ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 26 οι νεκροί στη χώρα μας - 71 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 26 οι νεκροί στη χώρα μας - 71 νέα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 892 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 71 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους 26. 

Από τους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες. Παράλληλα, 57 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Αναφερόμενος στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη είπε πως είχε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, που έχει συσχετιστεί με τον νέο ιό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μάλιστα ανακοίνωσε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται.

Ο λοιμωξιολόγος είπε ακόμη πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη που οι επιστήμονες ανησυχούν. Τόνισε όπως πως αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα καθώς με την εφαρμογή αυτών έχει «ελαττωθεί» η καμπύλη.

«Η πορεία του ιού ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου μέσα σε 14 μέρες ανέβηκε 10 φορές και έφτασε από 3,3% σε 31,6% ανά 100.000 άτομα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν την Ελλάδα.

«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και πόσο θα διαρκέσουν αυτά. Αυτή τη στιγμή η παύση θα ήταν καταστροφική. Όσον αφορά τους υγειονομικούς, θα ελέγχονται. Υπάρχει σκέψη να υπάρξει πρωτόκολλο για την προφύλαξη τους».

Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα:



Η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά:



«Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», επανέλαβε με έμφαση.

Τόνισε πως τα μέτρα δεν ισχύουν για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Έχουν ελευθερία μόνο για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους για τις άλλες τους κινήσεις θα ισχύει ότι και στους άλλους πολίτες.

Υπενθύμισε πως η αποστολή των SMS στο 13033 είναι χωρίς χρέωση και τα προσωπικά δεδομένα δεν κρατούνται.

Κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, 5.824 άτομα βρίσκονται σε κατ'οίκον καραντίνα και έχουν ληφθεί 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι 82 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ.

«Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί τις επόμενες ημέρες», είπε ακόμη.

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης καθησύχασε την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια στα τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα μας. Επίσης τόνισε πως τα τεστ για κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν.

Είπε επίσης ότι από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, στη διάθεση των υπηρεσιών υγείας είναι περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Άνοιξαν ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που ήταν κλειστές, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή. Το κράτος διασφαλίζει την πρόσβαση σε ΜΕΘ όχι μόνο σε πολίτες που θα νοσήσουν από κορωνοϊό».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Εχίνος

Η κοινότητα του Εχίνου στη Θράκη τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καραντίνας από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

«Από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα μέχρι και την 7η Απριλίου κηρύσσεται σε έκτακτη κατάσταση η περιοχή της κοινότητας Εχίνου της δημοτικής ενότητας Μύκης στην Ξάνθη. Επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ' εξαίρεσης μετακίνησης», ανακοίνωσε κ. Χαρδαλιάς και όπως είπε η έκτακτη κατάσταση θα ισχύσει για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παρατασή της.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος», είπε.

Η καραντίνα στον Εχίνο και οι μαζικές επιστροφές στην ορεινή Ξάνθη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ