ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο CNN Greece: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα μετά τον σεισμό στην Πάργα

Λέκκας στο CNN Greece: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα μετά τον σεισμό στην Πάργα
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΠΑΠΠΑ ΒΟΥΛΑ

Μια έντονη θολότητα στα νερά του Αχέροντα ποταμού παρατηρήθηκε μετά τον σεισμό των 5,6 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Πάργα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

«Μετά τον σεισμό των 5,6 βαθμών, παρατηρήθηκε μια έντονη θολότητα στα νερά του Αχέροντα ποταμού, στις πηγές του Αχέροντα, εκεί όπου χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά 24ωρο, πηγάζουν και τροφοδοτούν βεβαίως τον ποταμό Αχέροντα», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος, εξηγώντας πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό είπε πως «αποδίδεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι το σεισμικό ρήγμα επηρέασε τους υδροφόρους ορίζοντες με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή τη διαδικασία της έντονης θολότητας».

«Αυτό το αποδίδουμε εκεί, δεδομένου ότι και το επίκεντρο του σεισμού, αλλά και το σεισμογόνο ρήγμα, ουσιαστικά συμπίπτουν, με αποτέλεσμα οι πηγές που είναι πολύ κοντά να παρουσιάζουν αυτή την έντονη θολότητα», συνέχισε.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για ζημιές

Την ίδια ώρα, προχωρά ο έλεγχος κτηριακών εγκαταστάσεων, που είχαν υποστεί ζημιές μετά το σεισμό της 21ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι καταστροφές ήταν σχετικά μικρές, και το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε 100 κατασκευές, οι οποίες χρησιμεύουν περισσότερο ή λιγότερο για κατοικίες.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) μετέβησαν από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή, από τις πρώτες ώρες και μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου, έχουν ελέγξει συνολικά 290 κτηριακές εγκαταστάσεις στις δημοτικές/τοπικές κοινότητες Καναλλακίου, Σκεπαστού, Ναρκίσσου, Καστρίου, Κορώνης, Σταυροχωρίου, Μαυζακαιίκων, Βουβοποτάμου, Αχερουσίας, Κυψέλης, Θέμελου, Άνω Σκαφιδωτής, Λούτσης (στο δήμο Πάργας), Ξηρολόφου, Παγκρατών, Σκανδάλου, Γαρδικίου, Γλυκής, Χόικας (στο δήμο Σουλίου), Σεριζιάνων, Παλαιοχωρίου Μπότσαρη και Ρωμανού (στο δήμο Δωδώνης).

Εξ αυτών, 100 κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν κριθεί κατοικήσιμες και 190 μη κατοικήσιμες.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως από τα 190 κτήρια, «τα 90 είναι σπίτια τα οποία ούτως ή άλλως δεν κατοικούνται ή κατοικούνται περιοδικά. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικά είναι στις 100 κατασκευές οι οποίες χρησιμεύουν περισσότερο ή λιγότερο για κατοικίες».

«Βεβαίως 50 σπίτια εκ των οποίων τα περισσότερα παλιές κατασκευές είχαν πάθει σημαντικές ζημιές ή κατέρρευσαν εν μέρει. Από εκεί και πέρα βέβαια κάποιες καινούριες κατασκευές στις ηλικίες περίπου ανέγερσης του ‘70 και του ‘80 υπέστησαν κάποιες σημαντικές ζημιές με αποτέλεσμα να μην είναι κατοικήσιμες. Συνολικά πρέπει γύρω στις 100 κατασκευές να μην είναι κατοικήσιμες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο έλεγχος συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδιες για τον κτηριακό έλεγχο, καθώς και ότι στη συνέχεια θα καταρτισθεί κατάλογος δικαιούχων και θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία θα καταθέσουν δικαιολογητικά για την έγκριση αποζημιώσεων.

Σοβαρές ζημιές στο κάστρο της Κιάφας

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου.

Το κάστρο της Κιάφας αποτελεί το πλέον εμβληματικό από τα μνημεία του κηρυγμένου ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου.

παργα

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες που υπέστη το κάστρο το οποίο έκτισε ο Αλής Πασάς, το 1803.

Οι ζημίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου αλλά και των προμαχώνων του. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτηρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του -κυρίως στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου- τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο σεισμός προκάλεσε και ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος. Κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ