ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Διευκρινίσεις για τουριστικά τρένα, σχολικά λεωφορεία, ταξί και ΚΤΕΛ

Κορωνοϊός: Διευκρινίσεις για τουριστικά τρένα, σχολικά λεωφορεία, ταξί και ΚΤΕΛ
INTIME/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής ακινησίας έως τις 31 Μαΐου, στους φορείς και τις επιχειρήσεις που έχουν ταξινομήσει τουριστικά τρένα, και στις σχολικές μονάδες που έχουν ταξινομήσει λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης για τη μεταφορά μαθητών, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η προσωρινή ακινησία μπορεί να παραταθεί και πέραν της 31ης Μαΐου εφόσον το επιβάλουν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του COVID - 19. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δυνατότητα έχει χορηγηθεί στα τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. ή ειδικά τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων.

Επιπλέον, με την παρούσα εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι οι πολίτες που επιβιβάζονται σε κάθε είδους οδικό μεταφορικό μέσο ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ΤΑΞΙ, ΚΤΕΛ, εκμισθωμένα Ε.Ι.Χ. με οδηγό και ΙΧ, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και να επιδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και την προβλεπόμενη βεβαίωση κίνησης (τύπου Α ή Β), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, στην περίπτωση εκτέλεσης διαδρομής από ταξί και όχημα ειδικής μίσθωσης, όπου η μόνιμη κατοικία/σημείο αποβίβασης του επιβάτη είναι σε σημείο εκτός των ορίων της έδρας του οχήματος, τότε ο επιβάτης οφείλει, επιπροσθέτως, να φέρει και να επιδεικνύει στον επαγγελματία οδηγό αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του.

Υπενθυμίζεται ότι σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μόνιμων κατοίκων, βάσει της δήλωσης του εντύπου Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης, ενώ το πρόστιμο σε όσους δεν φέρουν τα κατάλληλα έγγραφα ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Η μετακίνηση θα ισχύει για μία διαδρομή, δηλαδή δεν θα μπορούν να επιστρέψουν, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο ανάσχεσης της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, εφόσον φέρουν Φύλλο Πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ