ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα για την ενδοοικογενειακή βία

Κορωνοϊός: Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα για την ενδοοικογενειακή βία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καθηγήτης Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή του ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, αναφέρθηκε στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται εν μέσω πανδημίας.

«Δεν έχουν χώρο τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020», ξεκαθάρισε ο λοιμωξιολόγος, αναφερόμενος στην έκκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ενδοοικογενειακή βία.

«Πρόσφατα έκανα έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία ώστε να επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας, παντού. Τώρα. Αλλά η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι' αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» ανάφερε στη δική του δήλωσή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσιόδρας καταδίκασε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημειώνοντας πως είναι ανεπίτρεπτα. «Θα προτιμούσα να περπατήσω έξω για να καταπραΰνω τον θυμό μου κι ας πάρω πρόστιμο, πάρα να κάνω κακό στον άνθρωπό μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού».

Όπως έχει τονίσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, σε περιόδους κρίσης είναι πιθανόν να διογκωθούν τα περιστατικά έμφυλης βίας. Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όταν οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι, σε μια κακοποιητική σχέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παραμένει ανοιχτή, επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και τις δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, μπορείτε βα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.womensos.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ