ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ενδελεχείς έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας - Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται

Κορωνοϊός: Ενδελεχείς έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας - Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται

Στις οδηγίες αυτοπεριορισμού που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιος της καθημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. 

Απευθυνόμενος τόσο σε εκείνους που εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού, όσο και σε όσους ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο, τόνισε πως «όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο εμφάνισε συμπτώματα».

Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε αυτή την παρατήρηση, καθώς κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις στα μέτρα προστασίας, αλλά και πρακτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν στη μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, ελέγχθησαν όλα τα σημεία σε κοινόχρηστους χώρους όπου θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός, ενώ δόθηκαν και πάλι οδηγίες στο προσωπικό. Ανάμεσα στις οδηγίες περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας σε κάθε περίσταση εντός των δομών, κάτι που όπως είπε αποτελούσε οδηγία του ΕΟΔΥ από την αρχή, αλλά και το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με τους φιλοξενούμενους στις δομές.

Επίσης, έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και προληπτικών φαρμάκων για τους φιλοξενούμενους. «Όλοι οι θετικοί απομακρύνθηκαν από τις δομές, όπως και οι εργαζόμενοι με τακτική επαφή» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειάς του, δεν πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας», υπογράμμισε.Στους 99 οι νεκροί στη χώρα μας

Στα 2.145 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν 31 νέα περιστατικά. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι ανέρχονται στους 99. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη και το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 73 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 17 γυναίκες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα. Ακόμη, 16 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά έχουν ληφθεί 43.417 κλινικά δείγματα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ