ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες Σύνταγμα: Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων στην Αθήνα

Αγρότες Σύνταγμα:  Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων στην Αθήνα
CNN Greece

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής οι αγρότες συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους και το Σάββατο, με δύο συγκεντρώσεις το Σάββατο, μία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι και μία ακόμα στις 17:00 απόγευμα.

Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες: Νικολέττα Παπάζογλου, Λευτέρης Παρτσάλης

Το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε συλλαλητήριο, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγρότες απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται για δεύτερη μέρα στην Αθήνα, καθώς αντιδρούν στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

keimeno1

Τα μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με αγρότες, αλλά και εκπροσώπους άλλων επαγγελματικών κλάδων συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομόνοιας κι από εκεί, με δύο παράλληλες πορείες μέσω Σταδίου και Πανεπιστημίου, κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, όπου ενώθηκαν με τους αγρότες από όλη τη χώρα που χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές.

keimeno2

Το σύνθημα που επικράτησε ήταν «Εργατιά, Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», με τους αγρότες να επιμένουν στην απόσυρση του νόμου για το ασφαλιστικό, προειδοποιώντας για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους.


Το κέντρο της Αθήνας ήταν για αρκετές απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα, αφού κεντρικοί δρόμοι όπως Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Πειραιώς, Αθηνάς, Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας ήταν κλειστές. Σταδιακά, μετά το τέλος της συγκέντρωσης η κυκλοφορία σταδιακά στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε, όμως από το απόγευμα αναμένεται να δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα, μόλις αρχίσει το νέο συλλαλητήριο στις 17:00

Οι αγρότες βρίσκονται για δεύτερη μέρα στην πρωτεύουσα και εκτός από την πρωινή κινητοποίηση με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, ετοιμάζονται και για το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα του Σαββάτου, στο οποίο θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.

Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, η πλειονότητα των αγροτών θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στα μπλόκα, όπου από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι συνελεύσεις προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να μαζεύουν τις σκηνές τους.

mazevoun



Οι αγρότες προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οι οποίες θα έχουν και εναλλακτικές μορφές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων. Όπως τόνισε, τα αιτήματα υποστηρίζουν την ύπαρξη και επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.



Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν την Παρασκευή οπότε και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από ολόκληρη τη χώρα έκαναν «απόβαση» στην πρωτεύουσα με πλοία, λεωφορεία, τρακτέρ.
Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας βρέθηκαν περισσότεροι 10.000 αγρότες , καθώς και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία των 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στα οποία επετράπη η είσοδος στην Αθήνα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων. Μοναδική παραφωνία οι φωτιές που άναψαν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, χωρίς όμως να σημειωθεί οτιδήποτε.

Ωστόσο, η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα νωρίς το πρωί της Παρασκευής σημαδεύτηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και υλικές ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε οχήματα της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Η κάθοδος των Σερραίων στην Αθήνα

Στη σκηνή με τους αγρότες μετά τη διαδήλωση

Αγρότες: «Μπλόκο» στο Σύνταγμα, «έμφραγμα» στους δρόμους

Αγρότες στο Σύνταγμα: «Βούλιαξε» η πλατεία- Έρχεται και άλλος κόσμος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ