ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Με μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις οι πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Άρση μέτρων: Με μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις οι πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς
CNN Greece

Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα, στις μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση. Σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί το πρωί της Δευτέρας στα ΜΜΜ, φαίνεται ότι οι πολίτες πειθαρχούν στα νέα μέτρα, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας και φορώντας τις υποχρεωτικές μάσκες. 

Σύμφωνα με οδηγό λεωφορείου που μίλησε στο CNN Greece, η πλειονότητα των επιβατών δείχνει πειθαρχημένη, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις.

«Το 97% από ό,τι είδα στο δρομολόγιο, φοράει μάσκα... Έχω παρατηρήσει ότι πράγματι στις θέσεις που υπάρχει το απαγορευτικό, το τηρούν» δήλωσε ο οδηγός.

Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, αυξημένη είναι η κίνηση σήμερα στα πρωινά δρομολόγια των ΜΜΜ.

Οι πέντε κανόνες

«Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό υπάρχουν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας.

Οι πέντε κανόνες, που όπως είπε, «πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας», όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι:

  • Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη.
  • Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο.
  • Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί.
  • Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει από 4 Μαΐου:

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ

Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.

Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.

Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς - Κιάτο, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, Αθήνα - Χαλκίδα και 'Ανω Λιόσια - Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

ΤΑΧΙ

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

ΚΤΕΟ

Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ. Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

-Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού
- Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ
-Αντισηπτικό σε εμφανές σημείο
- Αποφεύγεται εντός του χώρου της Γραμματείας - Ταμείου η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ