ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων - Κορωνοϊός: Στις 11 Μαΐου ανοίγει το λιανεμπόριο

Άρση μέτρων - Κορωνοϊός: Στις 11 Μαΐου ανοίγει το λιανεμπόριο
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εφαρμογή τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Βάσει του προγραμματισμού που είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls).

Εξάλλου, αναμένεται η επαναφορά των βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, η επαναλειτουργία των σχολών οδηγών, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, αλλά και η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στα φροντιστήρια.

Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 11 Μαΐου

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν είναι οι εξής:

  • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην εμπορικών κέντρων (malls, commercial centers, κλπ.)

Για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας έως 20 τ.μ. θα μπορούν να εισέρχονται μέσα σε αυτά μέχρι και τέσσερα άτομα, ενώ από 20 έως 100 τ.μ. θα δύνανται να βρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο τέσσερα άτομα συν ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 100 τ.μ., προβλέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 12 ατόμων συν ένα επιπλέον άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Ως προς τα καταστήματα που η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 300 τ.μ. και αναπτύσσονται σε επίπεδα (ορόφους), ισχύει το κριτήριο του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των υγειονομικών μέτρων που έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται αυστηρά η τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τι ώρα θα ανοίγουν τα καταστήματα

Σημειώνεται πως η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει καθοριστεί για τις 10:00, ενώ παράλληλα προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση.

Εξάλλου, υπάλληλοι και πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας.

Τι προβλέπεται για τη χρήση ανελκυστήρων (ασανσέρ)

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι και η χρήση των ανελκυστήρων, καθώς συνιστάται η αποφυγή τους. Ωστόσο, εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο, τότε η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο πρέπει να είναι 40%.

Παράδειγμα: Σε ανελκυστήρα συνολικής χωρητικότητας 10 ατόμων, η μέγιστη πληρότητα καθορίζεται στα 4 άτομα.

Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Ποια καταστήματα έχουν ανοίξει μέχρι τώρα

Από τις 4 Μαΐου έχουν τεθεί σε λειτουργία οι εξής επιχειρήσεις:

  • Κομμωτήρια
  • Κουρεία
  • Κέντρα αισθητικής

Σε όλα τα παραπάνω, ορίζεται ότι η προσέλευση γίνεται με ραντεβού και αναγραφή των ονομάτων των πελατών σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας

Επίσης έχουν τεθεί σε λειτουργία:

  • Καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού
  • Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
  • ΚΤΕΟ (με ραντεβού)
  • Καταστήματα υποδημάτων και οπτικών
  • Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
  • Καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
  • Βιβλιοπωλεία και καταστήματα με γραφική ύλη
  • Άνθη - Φυτά

Επιστρέφουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται τα εξής στις λαϊκές αγορές:

  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα.
  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.
  • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών.
  • Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή συνωστισμού.

Για τις Σχολές Οδηγών

Εξάλλου από τη Δευτέρα 11 Μαΐου εκκινούν τη λειτουργία και τα μαθήματα για τους υποψήφιους οδηγούς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο, καθώς και γάντια μιας χρήσεως αλλά και χρήση αντισηπτικού.

Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Την ίδια ημέρα ανοίγουν εκ νέου και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ωστόσο θα απαγορεύεται η παρουσία καθήμενων πελατών, ενώ σε χώρους συνολικής επιφάνειας 20 τ.μ. θα επιτρέπονται μέχρι και τέσσερα άτομα, ενώ σε κατάστημα με εμβαδόν έως 100 τ.μ. κατάστημα, θα επιτρέπονται οι τέσσερις συν ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

«Κουδούνι» για τους μαθητές της Γ' Λυκείου

Εν τω μεταξύ, για τις 11 Μαΐου έχει αποφασιστεί η επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα σχολικά συγκροτήματα της χώρα αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ενδεικτικά:

  • Ορίζεται η λειτουργία των σχολείων σε δύο ζώνες λειτουργίας, με διαίρεση των τμημάτων σε δύο υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
  • Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υποτμήματα (Δευτέρα- Τετάρτη - Παρασκευή / Τρίτη - Πέμπτη και αντίστροφα).

Σημειώνεται ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν επιφορτιστεί με την τήρηση αυστηρών μέτρων πρόληψης και προφύλαξης των σχολείων, που είναι τα εξής:

  • Αντισηπτικά στο σχολείο, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα
  • Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
  • Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
  • Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)
  • Ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο

Επιπλέον, σημειώνεται ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα δοθεί έμφαση στην επαρκή κάλυψη της διδακτέας ύλης, ενώ η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών τους ανά τετράμηνο.

«Πρεμιέρα» και για τα φροντιστήρια

Τέλος, στις 11 Μαΐου ανοίγουν εκ νέου και τα φροντιστήρια αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στα σχολεία θα ισχύουν αυστηρά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης μαθητών και διδασκόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ