ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά από τη Δευτέρα

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά από τη Δευτέρα
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες μετακινήσεις θα επιτρέπονται στα νησιά από τη Δευτέρα έδωσε το απόγευμα της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Χαρδαλιάς, επικαλούμενος τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι από «τη Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαΐου».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι ανωτέρω μετακινήσεις επιτρέπονται, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Στις ανωτέρω δηλώσεις - βεβαιώσεις υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).

β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).

γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης

ε) Ο τόπος - νησί εργασίας

«Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.



Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.716 τα συνολικά κρούσματα

Στα 2.716 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 6 νέα, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό να φτάνει τα 151 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.710, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 98.787 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ