ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν σε νησιά - Το σχέδιο για Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα

Άρση μέτρων: Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν σε νησιά - Το σχέδιο για Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την αρχή της εβδομάδας οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στους κλάδους που επιχειρήσεις άνοιξαν μπορούν και ταξιδεύουν προς τα νησιά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για ελεύθερη μετακίνηση έως τις 18 Μαΐου, τουλάχιστον προς τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο να άρει η κυβέρνηση τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, καθώς και όσα άλλα νησιά έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να μπορέσει ο τομέας της Υγείας να ανταπεξέλθει στο ενδεχόμενο κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι είναι κάτι το οποίο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», τόνισε.

Τα τρία στάδια «ανοίγματος» των νησιών

Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο ανοίγματος των νησιών με τις μετακινήσεις εργαζομένων και επιχειρηματιών, με το δεύτερο στάδιο να ακολουθεί στις 18 Μαΐου.

Όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη. Την ίδια ημέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.

Στο τρίτο στάδιο, που αναμένεται στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση στα νησιά σε όλους.

Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν οι σκέψεις να γίνει αυτό νωρίτερα, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές Υγείας.

Με βεβαιώσεις η μετάβαση στα νησιά

Η μετάβαση στα νησιά σε αυτό το στάδιο, είτε αφορά σε εργοδότη, είτε σε εργαζόμενο, επιτρέπεται με έγγραφη δήλωση των αυτοαπασχολούμενων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Στις βεβαιώσεις πρέπει να αναγράφονται τα εξής:

  • Ονοματεπώνυμο εργαζομένου ή αυτοαπασχολούμενου
  • Διεύθυνση
  • Τηλέφωνο
  • ΑΜΚΑ
  • Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Π.χ., είτε το Ε3 της πρόσληψής του, είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου, είτε το Ε8 των υπερωριών, είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.
  • Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει
  • Το ΑΦΜ της επιχείρησης
  • Το νησί της εργασίας

Να τονιστεί πως οι εν λόγω βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα έγγραφα αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ