ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, περιμένουν το διάλογο

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, περιμένουν το διάλογο
Μπλόκο αγροτών στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου EUROKINISSI

Βαθαίνει το ρήγμα στα μέτωπο των αγροτών, την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα του απευθείας διαλόγου, μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «ανοίγει η πόρτα της εκτόνωσης, γιατί υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις», και κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να «μην παρασύρονται από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες».

Οι αγρότες έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα, σε εκείνους που επιθυμούν να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση και σε αυτούς που προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ως μέσω πίεσης προς το Μαξίμου για έναν διάλογο από μηδενική βάση.

Πάντως τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα, με τους αγρότες να συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, κόβοντας ουσιαστικά την Ελλάδα σε... κομμάτια.

Τα Τέμπη παραμένουν επ’ αόριστον κλειστά, με τους αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο να περιμένουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις που του έχουν αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα.

Επ’ αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες και την Εθνική Οδό (νέα και παλαιά) Κορίνθου-Αθήνας, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους σε μια διαδρομή που φτάνει τα 75 περίπου χιλιόμετρα η παράκαμψη.

Επιπλέον, στη Σπάρτη οι αγρότες θα κλείσουν από τις 7 έως τις 8 το βράδυ τη γέφυρα του Ευρώτα.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, που έχουν συνταχθεί με εκείνους των Τεμπών, σκληραίνουν τη στάση τους και από την Τετάρτη προχωρούν σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη το βράδυ στην συνέλευση των αγροτών που έγινε στις Μικροθήβες και αποφάσισαν τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών πήραν την απόφαση να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού. Η απόφαση αυτή σημαίνει πλήρες black out στις συγκοινωνίες μεταξύ βορρά-νότου, αφού και τα Τέμπη παραμένουν κλειστά εδώ και πολλές ημέρες.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Ανοίγουν μόνο για λίγες ώρες κάθε πρωί τον δρόμο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και κυρίως για να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.

Επίσης, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, αναμένεται να κλείσουν από τις 17:00 έως και τις 20:00, την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στη Αχαΐα, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Νίκος Ζαφειρόπουλος, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 10 το βράδυ.

Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός έως και τις 6 το απόγευμα.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προχωρούν από την Τετάρτη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες των θεσσαλικών πόλεων, ενώ την Τρίτη περίπου 30 τρακτέρ έκλεισαν για μερικές ώρες την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος της διασταύρωσης με το ιστορικό χωριό Κιλελέρ, για συμβολικούς λόγους.

Λίγο πιο νότια, στο ύψος του Μπράλου, οι αγρότες που απέκλεισαν την Τρίτη για αρκετές ώρες την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι έσπασαν τα μέτρα της αστυνομίας και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, τα πνεύματα ηρέμησαν οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ αργά το βράδυ κι άνοιξαν το δρόμο για τη διέλευση των οχημάτων κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα, με τους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών να στήνουν αντι-μπλόκα στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγρότες κλείνουν τα σύνορα

Μπλόκα αγροτών: Ένταση ανάμεσα σε αγρότες και οδηγούς φορτηγών στο Μπράλο- Άνοιξε ο δρόμος

Αγρότες: Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις η πρόταση της κυβέρνησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ