ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Επιφυλάξεις Τσιόδρα για την χλωροκίνη: «Ακόμα αμφισβητείται η δράση της»

Κορωνοϊός - Επιφυλάξεις Τσιόδρα για την χλωροκίνη: «Ακόμα αμφισβητείται η δράση της»
INTIME NEWS

Στο ζήτημα χορήγησης χλωροκίνης σε ασθενείς της νόσου Covid-19 αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη εδώ και 10 ημέρες. 

Όπως ανέφερε η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα το αν η χλωροκίνη «δουλεύει» καθώς πρόκειται για ένα φάρμακο «το οποίο ακόμα αμφισβητείται η δράση του».

«Σαν επιτροπή έχουμε εισηγηθεί θεραπευτικούς αλγόριθμους για τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν ένα μέσο κίνδυνο από τη νόσο, οι οποίοι σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς μπορούν να πάρουν τα φάρμακα αυτά με συνταγογράφηση. Όπως ξέρετε, η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο ακόμα αμφισβητείται η δράση του», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρξε μια πολύ πρόσφατη μεγάλη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine της Βοστώνης, η οποία δεν έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα, βέβαια χορηγήθηκε σε πιο βαριά ασθενείς. Βλέπω μια τάση στην επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία να δίνονται τα φάρμακα όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε ηπιότερης μορφής εκδηλώσεις της νόσου», συνέχισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Στην Ελλάδα υπήρχε η δυνατότητα εθελοντικά να δώσει κανείς χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη και σε υγεινομικούς και σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είχαν εκτεθεί στον ιό. Δόθηκε πάντα σε επίπεδο στενής παρακολούθησης με τον γιατρό, προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, σε επιδημίες που ζήσαμε σε δομές με ανθρώπους εξαιρετικά υψηλής ευπάθειας», συμπλήρωσε.

«Τώρα το αν δουλεύει, δεν το ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε προοπτικές μελέτες που έχουν αρχίσει στις οποίες οι μισοί παίρνουν και οι μισοί όχι. Περιμένουμε με αγωνία αυτά τα αποτελέσματα. Θέλουμε για τη χλωροκίνη μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που θα εξετάζει ακόμα τη σταδιακή βαρύτητα της νόσου».

«Δυστυχώς αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.



Κανένας νέος θάνατος - Tέσσερα μόλις νέα κρούσματα στη χώρα

Στα 2.840 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ δεν υπήρχε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό να παραμένει 165.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 22 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε το μήνυμα: «Τώρα που αυτή η πανδημία μας διδάσκει ανθρωπιά και αλληλεγγύη είναι αφορμή να διαμορφώσουμε μια νέα οπτική για τις μεταμοσχεύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ